Плевнелиев: Референдумът е толкова важен, колкото съдебната реформа

Плевнелиев: Референдумът е толкова важен, колкото съдебната реформа | StandartNews.com

Президентът Росен Плевнелиев се обърна към народните представителите с думите, че "референдумът е толкова важен, колкото съдебната реформа."

Държавният глава припомни част от думите си преди 9 месеца като поздрави депутатите за за постигнатото по-високо ниво на стабилност на държавата, амбицията за реформи, постигнатото съгласие за промяна на Конституцията.

"Ако декларираните реформи се превърнат в конкретни резултати, това ще бъде крачка напред за държавата и обществото. Първите стъпки са на лице. Пожелавам успех в по-нататъшната ви дейност", каза той, цитиран от "Фокус".

"Силно подкрепям провеждането на дълбока и всеобхватна реформа в съдебната система и провеждане на референдум. Това може да стане само с волята и подкрепата на народа. Референдумът е толкова важен, колкото съдебната реформа. Вярвам, че дебатите, които предстои да проведете и решението, което ще вземете, са от ключово решение", каза още Росен Плевнелиев.

"С въвеждането на мажоритарната система ще запазим партийното многообразие, но ще гласуваме и за личности", добави президентът.

Той открои първият въпрос - Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?. "Изглежда безспорно, че българските граждани наред с партийните листи, трябва да имат възможност да гласуват за личности. Уверен съм, че при правилна организация и принципен подход, може да се възползваме от най-доброто. Изрично подчертавам, основополагащата основа на париите. С въвеждането на мажоритарната система ще запазим партийното многообразие, но ще гласуваме и за личности", коментира държавният глава.

"Декларирах своята готовност да доразвием или конкретизираме този въпрос. Няма общо мнение коя част от народните представители да се избират мажоритарно. Не е редно и президента да даде числово изражение на мажоритарността", каза още Плевнелиев.

"43 НС вече на няколко пъти показа, че може да трансформира партийното многообразие в режим на консенсус. Днес е важно да вземете решение, което да позволи провеждането на допитването. Всеки, който е привърженик, да подкрепи по принцип идеята за референдум по тази тема", каза още Росен Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай