Плевнелиев: Путин се опитва да взриви ЕС отвътре

Плевнелиев: Путин се опитва да взриви ЕС отвътре | StandartNews.com

Няма как да има мир в Европа, ако не се спазват правилата, каза Плевнелиев

С действията и пропагандата си руският президент Владимир Путин се опитва да взриви Европейския съюз отвътре, като разедини страните-членки. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изказването си на конференцията на авторитетния Център за европейски политически изследвания в Брюксел, цитиран от БНР.

По думите му той не дели българската нация на „русофили и русофоби".

"Истината никога не разделя. Ние трябва да имаме обективна оценка за това кой в момента спазва международното право и кой не. Няма как да има мир в Европа, ако не се спазват правилата! Моята позиция не е нова. Тя няма да се промени. Тя не е "срещу" някого, тя не е "срещу" руския президент. Моята позиция не е "против", тя е" за", "за" и в интерес на върховенството на закона и на правилата. Само по този начин ние ще имаме мир в Европа, когато правилата важат за всички.

България трябва да има повече самочувствие и да защитава по-добре в Брюксел и по света това, което е постигнала, заяви президентът Плевнелиев.

Той цитира данни на Европейската сметна палата, според които страната ни попада по средата на статистиката, а не сред водещите държави по дял на лабостите в управлението на еврофондовете.

Трябва да действаме със самочувствие. Трябва да имаме теза и тя да се базира там, където успяваме. Фактите сочат, че България днес управлява много по-добре, много по-прозрачно и много по-ефикасно еврофондовете, отколкото много други държави. Оценката на грешката, за България специално, е около 3%. За Италия и за Испания е около 15%, за Чехия - 10%. Ние можем да излезем с достойнство и да кажем, че ние сме 5 пъти по-прозрачни и по-ефективни и има 5 пъти по-малко корупция, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай