Плевнелиев призова за активност срещу дестабилизацията

Плевнелиев призова за активност срещу дестабилизацията  | StandartNews.com

София. Трябва да се научим ефективно да противодействаме на новия хибриден тип действия за дестабилизация и противоборство. С тези думи президентът Росен Плевнелиев откри Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (Crisis Management and Disaster Response Centre of Excellence – CMDR COE), предаде „Фокус".

Центърът е част от мрежата от центрове за компетентност на Алианса по света.

"Изграждането му е плод на съвместните усилия на България, Гърция, Полша и съюзното командване по трансформацията. Комбинацията от кризи, конфликтите в Украйна, Близкия Изток, Северна Африка променят драстично средата за сигурност. Вследствие на динамичните и трудно предвидими промени в средата за сигурност възникват сложни предизвикателства", посочи държавният глава.

„В рамките на колективната система за сигурност и отбраната правим всичко възможно да гарантираме своята независимост. Членството на НАТО е ключово за България, най-сигурната гаранция за сигурността на нацията и суверенитета на държавата. Изграждането и функционирането на този център е добра възможност за укрепване на връзките между държавите-съюзници в рамките на Алианса", уточни Плевнелиев.

Той изрази надежда за активност в съвместни проекти. "България е водеща нация в изграждането на този център. Това е ярко доказателство за нашите амбиции да бъдем активни в интеграционните процеси", заяви президентът.

По неговите думи мирът и сигурността не са безплатни.„Те имат своята цена, която трябва да сме готови да платим, за да ги гарантираме. Ще бъдем винаги слаби, когато сме изолирани, и силни, когато сме интегрирани в достойнство семейство на демократичните държави", подчерта Росен Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай