Плевнелиев: Приветствам смислените референдуми

Плевнелиев: Приветствам смислените референдуми | StandartNews.com

От първия си ден като държавен глава се боря пряката демокрация да намери своята реализация в България. Гордея се, че в рамките на моя мандат се проведоха два референдума и ще имаме трето национално допитване. Няма нищо по-добро за страната от това гражданите да бъдат питани. Това обяви президентът Росен Плевнелиев в Копривщица. Той коментира приетите от Народното събрание промени в Изборния кодекс и предстоящия референдум. 

„Провеждането на референдумите заедно с национални избори е добре за нашата демокрация. Когато пряката и представителната демокрация си взаимодействат по един добър начин, тогава българската демокрация се обогатява", заяви държавният глава.  Президентът приветства отпадането на забраната национални допитвания да се произвеждат заедно с национален вот. „Така народните представители се върнаха към теза, която защитавам години наред", каза Плевнелиев.
Държавният глава одобри произвеждането на трети референдум, като допълни, че крайното решение трябва много внимателно да се прецизира от гледна точка на съмнения за противоконституционност на някои от предложените въпроси.

„Гражданите трябва да бъдат питани не по въпроси с популистка насоченост или по такива, които помагат на един или друг политически субект да реализира тяснопартийни интереси. Няма нищо по-добро от това да комбинираме национални избори с референдуми, като питаме гражданите по съществени въпроси – как искаме да обогатим демокрацията ни, да направим държавността да работи в интерес на гражданите, по-ефективна, по-прозрачна и по-прогнозируема. Затова приветствам смислените референдуми", заяви президентът. 

„Дадохме начало на пряката демокрация в България след повече от 25 години на застой. Ще се радвам не само този, но и всички следващи референдуми да се проведат по ясни изборни правила, по смислени въпроси – не популистки, а национално отговорни. Ще продължа да подкрепям такъв подход", подчерта държавният глава.

Трябва да дадем шанс на всеки с гласа си да може да променя родината си", изтъкна Плевнелиев. „Ако има вето, то ще бъде по конкретни текстове и с ясни аргументи", допълни държавният глава. Президентската институция поддържа тясна връзка с организациите на сънародниците ни зад граница и внимателно анализира всички техни позиции, стана ясно от думите на Плевнелиев. „Текст по текст и в съответствие с гласа на българските граждани у нас и зад граница, в президентската институция ще бъде направен много прецизен юридически анализ. Тогава ще се произнеса", заключи президентът. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай