Плевнелиев: Престъпленията на нацизма не трябва да се забравят

Плевнелиев: Престъпленията на нацизма не трябва да се забравят | StandartNews.com

София. „Престъпленията на нацизма не трябва да бъдат забравяни. Не можем да позволим споменът за Холокоста да изчезне заедно с последните оцелели свидетели", заяви президентът Росен Плевнелиев по време на Сесията на държавните ръководители в рамките на Четвъртия международен форум „Let my people live!".

Събитието е посветено на паметта на жертвите на Холокоста през Втората световна война и се проведе в столицата на Чешката република, Прага, предадоха от държавната пресслужба.

В изказването си държавният глава подчерта, че ако европейските общества не се поучат от миналото ще продължат да повтарят допуснатите грешки. „Голямата тема за жертвите на тоталитарните режими е от изключително значение както за мен като държавен глава, така и за българския народ", посочи Росен Плевнелиев.

Президентът заяви, че с отдаването на почит пред паметта на жертвите на Холокоста се отправя послание за единство към всички народи по света и всеки лидер носи отговорност за недопускането на подобна трагедия в бъдеще. „Когато почитаме загиналите и чуем историите на оцелелите, трябва да се запитаме как цивилизованият свят допусна това да се случи", отбеляза държавният глава. Росен Плевнелиев беше категоричен, че трагедия от подобен мащаб не може да бъде обяснена единствено с посочването на инициаторите и извършителите на масовите убийства. „Отговорност носят и всички, които останаха безразлични и които смятаха, че това не ги засяга", подчерта президентът.

Президентът Плевнелиев призова участниците във форума да се обединят срещу тероризма, ксенофобията и антисемитизма и отбеляза, че тази вечер, като част от кампанията на еврейските организации в т.ч. на Европейската еврейска асоциация, светлините на президентската институция в България ще останат включени, в знак на подкрепа към всички хора в Европа, които и днес изпитват тревога за своята сигурност. „Това е символичен жест, но той показва, че понякога и най-малкото усилие е достатъчно, за да прогони тъмнината и да вдъхне отново надежда и светлина", заяви държавният глава.

Във форума в Прага участват президентът на Чешката република Милош Земан, председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, председателят на Кнесета на Държавата Израел Юли-Йоел Еделщайн и Моше Кантор – президент на Европейския еврейски конгрес.

По-късно днес президентът Росен Плевнелиев и редица европейски държавни и правителствени ръководители ще участват в Полша в „Марш на мълчанието", с който ще бъде отбелязана 70-годишнината от освобождаването на бившия концентрационен лагер „Аушвиц".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай