Плевнелиев посече референдума на Слави (ОБЗОР)

Плевнелиев посече референдума на Слави (ОБЗОР) | StandartNews.com

Президентът Росен Плевнелиев атакува в Конституционния съд референдума на Слави Трифонов. Той смята, че три от въпросите противоречат на основния закон. Един от тях е за намаляването на броя на депутатите от 240 на 120. Плевнелиев се съмнява още във въпроса за мажоритарния избор на шефовете на областни дирекции на МВР. Той сезира КС и за питането дали може да се гласува и дистанционно по електронен път на избори и референдуми.

"Този най-мощен инструмент на пряката демокрация може да направи политическата среда в страната по-устойчива и стабилна. Това обаче не може да бъде постигнато, ако пряката и представителната демокрация не се реализират при зачитане на конституционните принципи, какъвто безспорно е принципът за върховенство на правото", пише в мотивите си президентът. Той припомня обаче, че нова конституция, както и най-важните промени в действащата, могат да бъдат приемани само от Велико народно събрание.

Според Плевнелиев "не бива да се допуска заобикаляне на този текст чрез възможността всяко НС с обикновено мнозинство да приема решения за допитване на народа по въпроси, които се отнасят за формата на държавно устройство и управление". "Изключително важно е референдумът да се развива въз основа на ясни правила - по кои въпроси може да питаме народа и по кои не. В противен случай съществува риск да бъде опорочена пряката демокрация и гражданите да загубят доверие в нея. Начинът да се предотврати това е произнасянето на Конституционния съд като орган, призван да гарантира върховенството на конституцията", обяснява решението си Плевнелиев.

На 12 май парламентът одобри народът да бъде питан по всичките въпроси, поискани от инициативния комитет на Слави Трифонов.

По закон КС може да реши спора за конституционността на решението на депутатите до насрочване на дата за провеждането на референдума. Ако противоречат на основния закон, те трябва да отпаднат и в бюлетината да се запишат останалите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай