Плевнелиев поиска отговорно решение за пенсионната реформа

Плевнелиев поиска отговорно решение за пенсионната реформа | StandartNews.com

София. „Ако до 31 март не се вземе устойчиво и отговорно решение за пенсионната реформа, ще променя позицията си. Сега давам шанс". Това заяви президентът Росен Плевнелиев в предаването "Годината" на "Дарик". Той изтъкна, че няма да наложи вето върху пенсионните фондове. Изявлението му дойде на фона на новата пенсионна реформа, която вчера правителството прие, както и на искането на Радан Кънев за вето върху промените.

"Трябва да има дебат и да се направи цялостна пенсионна реформа към края на март, който срок определиха управляващите. Ако към 31 март не се направи този дебат, ще имаме много тежка криза на доверието", каза още държавният глава.

"Управляващите поеха ангажимент в рамките на три месеца - до края на март, да се проведе национално отговорен дебат, да се поканят експерти, работодатели, да се поканят синдикални организации и всеки, който може, да допринесе за едно устойчиво решение за пенсионната реформа в България, която не търпи отлагане, но не може да се прави на парче и в последния момент. Това, което е дадено като заявка, донякъде противоречи на коалиционни споразумения, които са официални. За мен е важно да посоча проблема, с надеждата, че управляващите са дали срок за национален дебат и че министър-председателят е поел личен ангажимент, че ако има смислен аргумент, той ще промени решението си", подчерта президентът.

Държавният глава няма да наложи вето и върху бюджета заради намалените пари за армията, стана ясно от неговото изказване пред радиото. Той уточни, че ще направи всичко възможно, за да се увеличат приходите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай