Плевнелиев обмисля вето върху Изборния кодекс

Плевнелиев обмисля вето върху Изборния кодекс | StandartNews.com

Вето върху Изборния кодекс обмисля президентът Росен Плевнелиев. В момента юристи и експерти по конституционно право задълбочено разглеждат приетите на второ четене от парламента нови изборни правила, съобщи държавният глава в Копривщица вчера.

И обясни, че до два-три дни екипът ще му докладва и той ще излезе с крайно становище дали да върне Изборния кодекс обратно в Народното събрание. "Ако има вето, то ще е по конкретни текстове с ясни аргументи", увери президентът.

Държавният глава коментира и решението на депутатите избори и референдум отново да са 2 в 1. "Когато пряката и представителната демокрация си взаимодействат по един добър начин, тогава българската демокрация се обогатява", заяви той. И увери -"приветствам смислените референдуми".

Плевнелиев отбеляза, че поддържа непрекъснатата връзка с българите в чужбина, и се зарече, че техният глас ще бъде чут. Именно сънародниците ни зад граница надигнаха вой срещу новите изборни правила. Недоволството им е заради променения начин на организиране на изборите в чужбина. Първоначално депутатите приеха извън граница да се гласува само в дипломатическите и консулските ни представителства.

След гражданско недоволство обаче парламентът смекчи този режим и реши в страните от Европейския съюз, където няма посолство или консулство, да се откриват секции, но при най-малко 100 подадени заявления за това. В страните извън съюза - като САЩ, Русия, Турция, ще може да се открива, но само една секция и само в градовете с над 1 млн. жители, в които няма дипломатическа мисия на България, като пак се изискват поне 100 заявления.

Навръх Великден българите по цял свят организираха протестна акция срещу това решение и изписаха на яйца призивите -"Вето" и "Стига трикове". Сънародниците ни в Мелбърн, Лондон, Оксфорд, Бостън, Ню Йорк, Сан Франциско, Виена и други градове превърнаха празника в протест, като записаха клипове и снимаха своите великденски яйца в социалните мрежи. Протестиращите са убедени, че новият ИК превръща гласуването в мисия невъзможна, и призовават държавния глава да върне спорните текстове за повторно гласуване.

За вето върху изборните новости призоваха миналата седмица и от ДСБ и ги определиха като "тежък удар върху българската демокрация". Към президента се обърна и шоуменът Слави Трифонов с искането да върне поправките, като ще покаже, че е президент на всички българи и не е партийно зависим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай