Плевнелиев: Може да доставяме и ток за Косово

Плевнелиев: Може да доставяме и ток за Косово | StandartNews.com

Европейската интеграция е „двигателят" за позитивна промяна на Балканите, смятат двамата президенти

С разширяване на енергийната инфраструктура, може да доставяме и ток за Косово. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря днес в Прищина с президента на Република Косово Атифете Яхияга. България ще продължи да подкрепя усилията на международната общност и на властите в Прищина за изграждането на модерно и демократично Косово, каза още държавният глава.

Отличните отношения между България и Косово са базирани на приятелство, взаимно уважение и сътрудничество. България беше една от първите страни, признали Република Косово, каза от своя страна Атифете Яхияга. Тя благодари на президента Плевнелиев за активния принос на страната ни в мисиите на международните мироопазващи сили в страната през последните години и за изграждането на държавните институции на Косово, съобщиха от пресцентъра на президентството.

Като държава член на ЕС и НАТО България ще продължи да работи за запазването на мира и сигурността в региона, каза още Плевнелиев. Страната ни отдава приоритетно значение на Мисията на ЕС в областта на върховенството на закона в Косово и е третият основен участник в EULEX с 56 български представители. България ще продължи своето участие и в операцията на KFOR под егидата на НАТО.

Двамата президенти се обедниха около позицията, че европейската интеграция на Косово и останалите държави от Западните Балкани е в основата на постигането на трайна стабилност и просперитет за нашия регион.

"Приключването на преговорите за подписване на Споразумение за стабилизиране и асоцииране с ЕС e важна стъпка в процеса на европейска интеграция на Косово и е признание за последователните усилия за провеждане на реформи", посочи Плевнелиев.

Българският президент приветства решението за включването на Косово като пълноправен участник в работата на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, чието председателство България поема през юли 2015 г., съобщиха още от пресцентъра на "Дондуков" 2.

Свързаността на транспортните и енергийни мрежи и модерната инфраструктура са общ стратегически приоритет за държавите от региона, отбелязаха още Росен Плевнелиев и Атифете Яхияга. Реализацията на транспортните коридори 8 и 10 и свързването на бъдещата автомагистрала София-Ниш с магистралата Ниш-Прищина е от важно значение за насърчаване на икономическия обмен в Югоизточна Европа.

Това е първото официално посещение на български държавен глава в Република Косово.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай