Плевнелиев: Интеграция в ЕС и региона срещу дестабилизацията

Плевнелиев: Интеграция в ЕС и региона срещу дестабилизацията | StandartNews.com

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че "по-нататъшната интеграция в ЕС и региона е най-добрият път за борба с дестабилизацията, изолацията и бедността". Държавният глава говори по време на Международната бизнес конференция на най-успешните мениджъри в региона, която се провежда в столицата на Босна и Херцеговина.

"За да подсигурим нашата стабилност, сигурност и просперитет не е достатъчно да се присъединим към съществуващите евроатлантически структури. Имаме нужда да установим близки връзки и партньорства на регионално ниво. Заедно ние представляваме нововъзникващи пазари на 12 страни и 150 млн. души", отбеляза държавният глава, цитиран от Фокус.

И припомни, че на първи юли България пое председателството на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮЕ).

"По време на нашето председателство ще отбележим 20-ата годишнина от създаването на структурата. Ще съсредоточим усилията си в три приоритета: изграждането на енергийна и транспортна инфраструктура, укрепването на демократичните устои и сигурността и справянето със засиления бежански поток към региона", каза Плевнелиев и добави, че според него страните от региона само обединени могат да гарантират стабилността и развитието, защото без стабилност няма развитие.

"Заедно можем да отворим нови пазари. Можем да привлечем стратегически инвеститори. Можем да подобрим туризма и продуктивността. Заедно можем да се борим срещу тероризма, природните бедствия, изолацията и бедността. Само чрез обединение, уважение към закона и политика на ценностите ще бъдем способни да продължим. Днес, повече от всякога се трябва да подкрепим европейския проект и да се гордеем, че сме европейци", заяви още президентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай