Плевнелиев: Граници със сила не трябва да се местят

Плевнелиев: Граници със сила не трябва да се местят | StandartNews.com

Вярваме, че в Европа след Втората световна война граници със сила не трябва да се местят, категоричен ба президентът Росен Плевнелиев по време на втория ден от Годишната среща на министъра на външните работи с посланиците на Република България, предаде "Фокус". За ситуацията в Русия, Плевнелиев коментира, че никой не иска да води ефективна война.

"Същевременно виждаме невиждано противопоставяне между ЕС и Русия. България застана категорично зад наложените санкции. Русия трябва да се върне на масата за преговори, за да бъде Европа стабилна. За съжаление, сме свидетели на местене на граници със сила, окупация на чужда територия, действия за дестабилизиране. Няма как да не се притесняваме. Заставаме зад върховенството на закона. България не е срещу Русия, вярваме, че в Европа след Втората световна война граници със сила не трябва да се местят", заяви Плевнелиев. По думите му, всяка криза е започнала, защото някой е нарушил върховенството на закона. "Украинската криза няма да бъде решена от днес за утре. Големият въпрос е дали ще имаме замразен конфликт или трайни усилия за дестабилизиране, както и икономически фалит на Украйна. Никой не вярваше, че нямахме достатъчно механизми за диалог. Това обаче се случи. Украинската криза променя правилата на играта", посочи Плевнелиев.

По думите му, гръцката криза има много аспекти. "Искаме гърците да намерят стабилност и решения. Желаем им доброто. Работим и ги подкрепяме максимално. Брюксел не е удобното извинение за национални бездействия. Ако вие откажете да се реформирате, Брюксел не ви е виновен. Харесвам думата финансова дисциплина. Не очакваме растеж, който да бъде напомпан с кредити да бъде устойчив. За да растат някои държави, първо трябва да прогресират", допълни Плевнелиев.

"Не може да строите една сграда, ако основите й не са здрави. Уверявам ви, че държавното ръководство даде сериозна заявка за национално отговорен подход. Виждаме пенсионна реформа, която е на последна фаза на гласуване в парламента. Виждаме здравна реформа, която се подготвя амбициозно. Виждаме реформата в българската енергетика. Заставам зад тези реформи. Приветствам тази твърда заявка за подобрение и реформи. Приветствам начина, по който бе формирана коалицията, която е работеща", каза още Росен Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай