Плевнелиев: Европейски шампиони сме по пилеене на енергия

Плевнелиев: Европейски шампиони сме по пилеене на енергия | StandartNews.com

София. България е европейски шампион по пилеене на енергия, обяви президентът Росен Плевнелиев. Той направи обръщение към народните представители след срещите си с парламентарно представените политически сили.

"Независимо от това колко нови мощности ще построим и каква е цената на електрическата енергия, ние не решаваме структурния проблем – а той е високата енергоемкост. Решението е в енергийната ефективност. Затова и беше посочена като изключителен приоритет от всички политически сили. Най-евтината енергия е икономисаната енергия. Ще търсим резултат за всички българи”, каза Плевнелиев.

През 2012 г. трябва да прецизираме механизмите по Националната програма за енергийна ефективност и да стартираме много проекти. Поне 1 млрд. лв. във фискалната рамка. Постигнахме консенсус по диверсификацията на източниците. Не бива да зависим само от един източник на енергия и една тръба”, смята държавният глава.

"В рамките на политическите консултации набелязахме реформи в националната сигурност, системата на правораздаване, администрацията. Можем да постигнем съществен напредък. Координациите между службите са важна стъпка и трябва да се случат през 2012 г. Съдебната реформа беше оценена като приоритетна, състоянието е една от най-важните предпоставки за осъществяване на останалите важни приоритети. Ще продължим да я усъвършенстваме, време е за резултат”, посочи президентът. Дали сме постигнали независимост и ефективност се познава единствено и само по делата. Фокусът е насочен към това какво произвежда системата и дали има справедливост. Предстои да се обсъдят и приемат Закона за отнемане на незаконно придобито имущество и нов Наказателен кодекс", каза Плевнелиев.

"Предстоящият избор на Висш съдебен съвет (ВСС) – много е важно той да започне своята работа с висока степен на обществено доверие. Гаранция за това са ясните правила за избор, осигуряващи прозрачност на мотивите и публичност на взетите решения. публично изслушване на тези визии и концепции. Необходими са решения, за да няма капчица съмнение. Правителството и институциите положиха много усилия за присъединяването на България към Шенгенското пространство", допълни той.

Постигнахме консенсус по необходимостта да бъдат изградени нови модели за иновации. Привличане на бизнеса да работят с изследователи и учени. Ще започне проектът на София за предприемачество. Индустриалните паркове са част от регионални и национални клъстери. Убедихме се в нуждата от задължителна административната реформа. Крайната цел е изграждането на надпартийност, изграждане на повече механизми за прозрачност в системата. Да изградим работещо електронно правителство – то трябва да бъде не по-малък приоритет от изграждането на магистралите. Нека обезпечим финансово този приоритет и да посочим ясно кой кога как ще извърши година по година. Когато заменим чакането зад гишетата с електронни услуги, електронното правителство е най-ефективният инструмент за създаване на прозрачност между гражданите и държавата”.

„Реформата във водния сектор е важна за страната, за повишаване на качеството. Искаме да предотвратим бъдещи бедствия като тези в град Цар Калоян и село Бисер. На страната ни е необходима цялостната обща стратегия, трябва да гарантираме, че подобни бедствия няма да се случат отново. Да осигурим правилното икономическо развитие”, смята Плевнелиев.
„Използвахте трибуната по най-добрия начин като поехте ясни ангажименти пред очите на обществеността. Поетите ангажименти трябва да се изпълняват от всички. Политическият смисъл трябва да се изрази в реални и видими резултати. С общата ни воля можем да постигнел тази цел”.

„В Европа има много безработни млади хора. Редица държави по света подготвят армии от образовани млади хора и нямаме време. Преодоляването на младежката безработица е много важно за България. Трябва да предоставим достъпни програми за предприемачество на младите хора, да ги вдъхновим да поемат по този път. Мястото на тези програми е в средните и висшите училища. Надявам се да видя възможност за реализация на мерки за преодоляване на младежката безработица в бюджета за 2013 г.”, изтъкна Плевнелиев.

"С вашата подкрепа президентската институция се превърна в платформа за конкретни идеи, решения за развитието на България. Дойдох, за да благодаря за конструктивните разговори, които проведохме в рамките на „Месеца на политическите консултации". Доказахме, че партиите могат да работят заедно и да мислят в една посока. По някои важни теми загърбихте политическото противопоставяне и създадохте политически консенсус”.

По думите на президента важните теми са: Националната програма за развитие „България 2020”, мерки в подкрепа на икономиката и растежа, енергийната ефективност, диверсификацията. Това, че тези думи звучат познато, не бива да се мисли, че ще се повтаряме, посочи президентът. През тази година ще изработим дългосрочна програма и стратегия за развитие 2020, каза още той. „Ще търсим надпартийност, устойчивост на целите и гаранции, че независимо кой е на власт, ще работи за изпълнението. Стратегия 2020 ще бъде формулирана и като план за действие”, каза Росен Плевнелиев.

„В сферата на икономиката ключово е стимулирането на инвестициите, насърчаването на малките и средни предприятия. През 2012 г. очакваме нисък икономически растеж. Заради кризата и несигурността, два от трите фактора на растеж – потребление и инвестиции - са на ниски нива, каза Плевнелиев. Трябва да бъдат преосмислени стимулите за инвестиции. Промените в Закона за насърчаване на инвестициите са неотложни, посочи той.

Всички бяхме на мнение, че добрата инфраструктура е предпоставка за инвестиции. Фокусът на правителството върху изграждането на инфраструктурни проекти е много полезен, посочи президентът. Макроикономическата стабилност е много важна за България и всички трябва да я подкрепят, каза Плевнелиев.

Независимият депутат Тодор Великов попита президента защо и независимите народни представители не са били поканени на консултации. „Искам да се обърна към Народното събрание и към президента и да го попитам – ние, независимите депутати, днес трябва да напуснем пленарната зала ли? Ние втора ръка народни представители ли сме? Защо не бяхме поканени на тези консултации, за да ви кажем как станахме независими народни представители, как се правят заповедни записи – да ви информираме? В момента никой не обръща внимание на тези неща”, допълни Великов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай