Плевнелиев: ЕК прие положително плана за държавна подкрепа за банковия сектор

Плевнелиев: ЕК прие положително плана за държавна подкрепа за банковия сектор | StandartNews.com

Брюксел. „Искам да гарантирам категорично, че Европейската комисия получи всички данни, отнесе се много позитивно към предложения план за преструктурирарне и за предоставяне на държавна помощ. Очакваме много бързо той да бъде одобрен и същевременно всички останали банки... и една от големите структуроопределящи банки, която беше предмет на подобна помощ, няма да имат абсолютно никакъв проблем". Това заяви президентът Росен Плевнелиев в неделя в Брюксел пред журналисти, цитиран от clubz.bg, след продължилата с часове среща на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС.

На 31 август изтича срокът, в който България трябваше да предостави пред еврокомисията план за държавна помощ за банковия сектор. Брюксел разреши помощта преди три седмици. Според правилата в ЕС банките трябва да издължат помощта за пет години, но президентът очаква това да стане по-рано.

Той уточни, че казусът с КТБ е различен и специален, и ще се разглежда отделно. „Извън специалния казус "КТБ" Европейската комисия е наясно, получила е документите, ще бъдат обработени навреме и очаквам спокойствие, стабилност и плавен преход за всички останали", каза още държавният глава. Според него "няма друга българска банка, поне по информацията, с която аз разполагам, която да е като КТБ".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай