Плевнелиев: Десятъкът ще раздвижи потреблението

Плевнелиев: Десятъкът ще раздвижи потреблението | StandartNews.com

София. Целта на правителството е да раздвижи потреблението. Но как да стане това, когато хората си държат парите в банките и получават едни лихви. Така президентът Росен Плевнелиев обоснова идеята на кабинета да се въведе 10-процентов данък върху лихвите по депозитите.

Двигателите на икономиката са три - единият е потребление, другият е износ и третият е инвестиции. Поради това, че в света няма лесни пари инвестициите са не на тези нива, които бихме искали да имаме. Същевременно и темата с износа в момента покрай забавянето Китай, Бразилия и световната икономика, също е в друга ситуация спрямо 2009 и 2010 г. Затова правителството се фокусира върху потреблението, обясни държавният глава.

Според него целият дебат за Бюджет 2013 г. трябва да се случи в парламента с цифри и факти, а не с политическо противопоставяне. Световната икономика навлиза в пета година на тежка криза и няма скоро да излезе от кризата. Анализите на най-големите световни мозъци и икономисти показват, че лесно и бързо решение няма. Това е мнението на всички политически лидери, с които аз разговарях в Ню Йорк – 160 президенти и министър-председатели, изтъкна Плевнелиев.

Когато и семействата, и компаниите, и държавите са до гуша в кредити, няма лесно решение. Същевременно, ако не се поставят кредитите на устойчиви нива, ще падне цялата планета и цялата система такава, каквато я познаваме, допълни той.

Въвеждането на 10% данък върху лихвите на депозитите няма да има голям ефект, коментира пък вицепрезидентът Маргарита Попова в Пловдив. Дебатът трябва да бъде сериозен преди да се приложи това, тъй като не е нужно да се товарят допълнително хората и да се нарушава тяхното спокойствие, допълни тя. Според Попова хората ще намерят начин да избегнат новия данък и резултатът от него ще е минимален.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай