Плевнелиев чака кабинет до 10.11

Плевнелиев чака кабинет до 10.11 | StandartNews.com

АБВ и "Атака" първи при президента в петък, ГЕРБ - последни

Надявам се България да има едно проевропейско правителство преди 10 ноември, което да даде ясно посоката. Това заяви във Велико Търново президентът Росен Плевнелиев. От прессекретариата на държавния глава съобщиха, че консултациите с парламентарно представените политически сили започват на 31 октомври.

"Започваме консултациите в петък, тогава са АБВ и продължаваме с "Атака", започваме от малките към големите партии", посочи президентът. Той бе категоричен, че последните избори, както и всички избори досега са задали ясно на политиците какво трябва да правят.

"Българите искат проевропейско и продемократично правителство", отбеляза Плевнелиев. Президентът участва в дискусия, организирана от Великотърновския университет на тема "25 години свободна България".

"Декомунизацията в България не е приключила", заяви Плевнелиев. Според него много международни компании са имали интерес за инвестиране в България. "Дали можем да направим разликата между това, че "Кремиковци" беше продаден на един герой, който след това направи от него каквото видяхме. Но Марчегали, който е най-големият италиански и третият по големина в стоманодобивната промишленост концерн, е искал да инвестира милиард и половина долара в същия този "Кремиковци", отбеляза държавният глава. И продължи: "Дали си даваме сметка какви решения са вземани в годините на този преход? Моят баща и моята майка, които са работили здраво по времето на комунизма, са създавали стойност, която, за съжаление, след това чрез една отвратителна приватизация бе подарена до голяма степен на политическите елити". Студент от ВТУ успя да си направи и селфи с президента Росен Плевнелиев. Плевнелиев влезе в кадъра в края на дискусията, посветена на годините на прехода в България.

По същото време в парламента вицепремиерът Екатерина Захариева отговори на питане за допълнително отпуснатите средства в размер на малко над 900 000 лв. за Президентството. "Не сме осигурили комфорт на президента с допълнителния бюджет. Очевидно, че Плевнелиев бе наказан от кабинета "Орешарски" с орязване и той трябваше да стане некоректен платец. Няма значение кой на кого е мил или немил", каза Захариева. Но отбеляза, че без допълнителните средства от Президентството е нямало как да платят на авиоотряда и на други доставчици.

Смелостта е най-важна

"България трябва да извади своите нови лидери в икономиката, в политиката и в институциите. Искам да дадем път на младите, които искат освен да създават фирми, но и да стават министри и да поемат отговорност за собствената си държава. Образованите винаги ще намерят своя път, така или иначе те са заложили на правилната инвестиция. Аз щях да правя шефа на българската фирма "Уолтопия" Ивайло Пенчев министър на икономиката в Служебното правителство, но се оказа че Ивайло не е довършил докрай образованието си, защото е правил бизнес. Предприемчивите хора, на които България ще разчита, трябва да са смели. Аз избирам първо смелостта, но при условие, че всеки един млад човек или предприемач има смелостта да направи образован избор за бъдещето си. Трябва ни и смелост, и образование, затова е нужно младите да се учите."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай