Плевнелиев: Бюджетът беше сбъркан нарочно

Плевнелиев: Бюджетът беше сбъркан нарочно | StandartNews.com

София. "Когато един бюджет е сбъркан изначално, той трябва да бъде актуализиран", каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев по време на инициативата "Чети с мен" в Борисовата градина, предаде Фокус.

"Бюджетът беше сбъркан нарочно, което прави неговата актуализация още по-необходима, защото истината за цифрите в държавата не бяха казани в началото на годината, а бяха сгрешени съзнателно", добави Плевнелиев и добави, че в момента не правят нищо повече от това да кажат истината на народа за приходите.

"Съзнателно бяха планирани 2 млрд. лева повече, но нямаше как да се случат и истината за разходите, които съзнателно на базата на високите приходи, нямаше как да се случат", посочи Плевнелиев. По думите му, разходите обаче са се случили. Той подчерта, че служебното правителство има една единствена функция – то трябва да бъде честно към народа и да каже истината за цифрите и фактите.

"Разбира се, в парламента ще има дебати и ще се прецени в каква степен да се вземе нов дълг и в каква степен да се подкрепи финансовата система, както и как да се разпределят разходите", коментира Плевнелиев.

Той даде и да примери, които според него са показателни. „В началото на годината, когато се прави Закон за МВР, са обещани на 50 хиляди служители по-големи заплати и допълнителни бонуси. Това нещо струва 160 милиона лева , а няма 1 лев в бюджета. Кой е честен с българския народ? Кога и как се прави бюджет?", запита държавния глава. „Няма как да приемем факта, че в края на ноември и декември служителите на МВР ще останат без заплати. Следователно бюджетът трябва да се актуализира", каза още Росен Плевнелиев.

По думите му, същата е и ситуацията с еврофондовете. „Няма как да спрете през февруари да разплащате 900 млн. лв. до 1 млрд. лв. по еврофондовете, знаейки, че сме длъжни да ги усвояваме, да изпълняваме тези проекти. Следователно някой е трябвало да предвиди в бюджета възможността да се разплащат", подчерта Плевнелиев и допълни, че следващият парламент „ще вземе своето достойно решение" на базата на цифрите и фактите.

"Дебатът за дълга ще се случи в парламента, всяка от партиите ще има своите конкретни аргументи. За мен е важно, когато държавата е нестабилна, когато има сериозни предпоставки след изборите да има допълнителни турбуленции, което не си го пожелавам, но съм длъжен да го предвидя, да имаме достатъчно резерв, да можем да преведем държавата в труден и непредсказуем момент по разумен начин", коментира президентът.

"Надявам се избраното правителство от парламента да има крайната дума, но не бива да се бавим и да оставяме държавата без бюджет и без конкретна перспектива", посочи още Росен Плевнелиев и настоя, че служебният кабинет трябва да подготви предложение.

"От мен очаквайте две ясни и категорични неща - едното е истината - служебното правителство трябва да каже истината за цифрите, за дефицита. От мен очаквайте да дам всичко от себе си, за да имаме много бързо работещ парламент и правителство, това е много важно за България. Надявам се новоизбраното правителство да има своята крайна дума и да носи своята отговорност за това", каза още веднъж президентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай