ПФ се събира във вторник да обсъжда подкрепата за кабинета

ПФ се събира във вторник да обсъжда подкрепата за кабинета | StandartNews.com

София. Коалицията "Патриотичен фронт" се събира на съвещание вторник вечерта, след което партиите поотделно ще решават дали да оттеглят подкрепата си за кабинета Борисов. Това каза съпредседателят на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО" и председател на парламентарната група на партията Валери Симеонов по ТВ7. "Ще направим Консултативен съвет във вторник вечерта на всички партии в коалицията, след което ще се вземе решение отделно от НФСБ и ВМРО и най-накрая политическият на коалицията НФСБ – ВМРО ще произнесе своето становище", каза Симеонов.

„Както е тръгнало, нищо чудно да има още назначения, които да наливат масло в огъня. Свидетели сме на това как крехко изграденото доверие и крехко създадената подкрепа за правителството в последните две седмици като че ли умишлено се руши. Най-вероятно се прави умишлено, тъй като ние на всички етапи на нашите преговори сме заявявали, че нашето първо изискване, за каквато и да било подкрепа на правителството, е отстраняването от властта и от всички държавни постове на представителите на ДПС и на всички други етнически партии. В случая партията на Касим Дал не е по-различна от тази на ДПС. Тя е нейно производно. Това са двете страни на една и съща протурска монета", смята Валери Симеонов.

„Отидохме на преговори за съставяне на правителство, защото България беше изправена пред риска да влезе в нова изборна кампания, което не би било добре през зимата. С други думи – ние търсихме най-добрият компромис, но от друга страна – компромис с нашите принципи няма да правим и по тази причина в момента правителството е под угроза, за съжаление, и не мога да кажа, че причината сме ние в случая", повтори тезата си Валери Симеонов.

"Кворумът има значение за управляващите, те да си правят сметката и да си обмислят постъпката, а не да правят глупости и след това да се оправдават. Не можем да отстъпваме постоянно", аргументира се той. И все пак уточни, че усилията са към търсене на положително решение: „Би било много ефектно и красиво да кажем край тяхната веричка, но не е така".

Стандарт Нюз припомня, че недоволството на националистите бе събудено то назначаването на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната. Исмаилов е от квотата на Реформаторския блок, част от който е Народната партия "Свобода и достойнство" на Касим Дал и Корман Исмаилов. Орхан Исмаилов обаче не е член на тази партия, а е издигнат от гражданската квота на Блока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай