ПФ: Не поставяме ултиматум, но няма да отстъпим за Исмаилов

ПФ: Не поставяме ултиматум, но няма да отстъпим за Исмаилов | StandartNews.com

София. Решението на конфликта с предложения за зам.-министър на отбраната Орхан Исмаилов е в ръцете на премиера Бойко Борисов. Това стана ясно от думите на съпредседателите на коалицията "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" Валери Симеонов и Красимир Каракачанов след срещата им с министър-председателя тази вечер. На срещата не са присъствали представители на Реформаторския блок, чиято номинация е Исмаилов. 

"Ние няма да отстъпим от нашите принципи и от нашата програма, в които се казва, че не искаме във властта представители на етнически партии и на партии, които служат на външни интереси", категоричен бе Валери Симеонов.

"Не поставяме никакви ултиматуми, но държим на това да се изпълнява нашата програма", каза партньорът му Красимир Каракачанов. 

Двамата съобщиха, че по време на разговора премиерът Бойко Борисов е поискал време, за да обмисли ситуацията и да намери решение на конфликта. Според националистите сега нещата са в неговите ръце. 

Днес Валери Симеонов заплаши правителството на ГЕРБ и Реформаторския блок с оттегляне на подкрепата, ако Орхан Исмаилов от Реформаторския блок остане заместник-министър. Според него Народна партия "Свобода и достойнство", част от Реформаторския блок, е протурска и етническа. Той стигна до там да даде срок от 24 часа, през който да стане ясно дали кабинетът ще падне. По-късно Каракачанов отрече да са заплашвали стабилността на управлението, но изрази позиция срещу заместник-министъра от квотата на Реформаторския блок. 

Министърът на отбраната Николай Ненчев категорично защити Орхан Исмаилов, като изтъкна, че няма данни от нито една служба неговият заместник да има участие в етнически формации или да служи на чужди интереси. Биографията, образованието и квалификацията му са абсолютно адекватни на поста и Ненчев го нарече "достоен човек". 

Самият Орхан Исмаилов изяви готовност да си подаде оставката, ако от това зависи стабилността на правителството. Той изтъкна, че никога не е членувал в политически партии, а в Турция е ходил два пъти в живота си. Министър Ненчев го е поканил като професионалист, а го е назначило правителството. Истинският проблем е в това, че в 21 век български политици хвърлят подобни квалификации. 

Движението за права и свободи излезе с декларация по темата, в която осъди като ксенофобско и дискриминационно искането на ПФ да бъде премахнат един заместник-министър само защото е с мюсюлманско име. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай