ПФ иска временна анкетна комисия заради случаите с насилие над деца

ПФ иска временна анкетна комисия заради случаите с насилие над деца | StandartNews.com

София. Парламентарната група на Патриотичен фронт (ПФ) поиска временна парламентарна комисия, която да разследва случаите с насилие над деца. Тов се казва в декларация на патриотиче, която Султанка Петрова прочете от трибуната на НС.

Случаите в училището в Дебелт и с Анна-Мария в помощното училище в София са само част от многото, заради които е нужна комисия, припомни Петрова.

Институциите за закрила на децата бездействат и правителството и парламента не упражняват достатъчно контрол върху тях, каза още представителят на ПФ. "Къде е отговорността на Агенцията за закрила на детето? Кой носи отговорност за бездействието", попита Петрова и добави: "Отговорът е прост - "Ние".

Парламентът трябва да провокира дебат с всички засегнати страни – учители, възпитатели, родители, каза още тя. "Ще предложим съставяне на временна анкетна комисия, която да разгледа жалбите и неправителствените организации, ще се обърнем към компетентните органи и ще излезем със законодателни инициативи за защита правата на децата", обясни тя.

Хиляди деца по света са станали жервти на военни конфликти през годините. "В България война няма и конфликти няма, но агресия има. Нечувани извращения", обобщи тя. Според Петрова случилото се в училището в Дебелт повдига за пореден път въпроса за отговорността. "Защо тези деца са оставени сами", каза Петрова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай