Петкова с два плана, ако спрат доставките на газ към България

Петкова с два плана, ако спрат доставките на газ към България | StandartNews.com

Имаме два различни плана, които могат да бъдат въведен в действие, в случай че настъпи промяна в доставките на газ към България. Това заяви пред БНР министър на енергетиката Теменужка Петкова. Тя коментира твърденията за евентуална газова криза в Европа след като Русия спря газоподаването за Украйна.

„Това, което със сигурност мога да кажа към днешна дата е, че не са на лице никакви основания за притеснение, свързани със снабдяването с газ. Доставките към България вървят абсолютно регулярно, както по националната, така и по транзитната газопреносна мрежа", обясни тя.

Налягането в транзитната газопреносна мрежа тази сутрин е било между 45 и 46 бара, при договорено 38 бара, а по националната налягането е 40-42 бара, добави Петкова. „Хранилището в Чирен е пълно. Към този момента в него има 444 млн. куб.м. активен газ. Не са на лице основания за притеснения и българските граждани и индустрия трябва да бъдат спокойни", категорична бе тя.

"Първата мярка в случай на промяна на доставките към наша посока е преминаване в режим на възможно максимален добив от подземното хранилище в Чирен. Наред с това съществува възможност за създаване на условия за значителен пренос на природен газ от Гърция през България, като може да се използва новоизградената технологична връзка между националната ни газопреносна връзка и транзитната газопреносна мрежа при компресорна станция „Ихтиман". „Булгаргаз" има сключено споразумение, според което в случай на нужда до часове може да бъде осигурено получаване на доставки от газ от Гърция",обясни министър Петкова. И уточни, че към това ще се прибегне само в много крайни ситуации. "Предприели сме всички необходими действия. Има опция и за въвеждане на ограничителен режим с цел осигуряване на защитените потребители на природен газ като болници и училища", допълни тя.

„Това, което със сигурност мога да кажа е, че към този момент не е налице никаква причина за опасения за сигурността на доставките и транзита на газ към България", заключи енергийният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай