Петкова: Минният сектор трябва да бъде предвидим и устойчив

Петкова: Минният сектор трябва да бъде предвидим и устойчив | StandartNews.com

София. Единният орган за управление на подземните богатства трябва да остане в рамките на ресорното министерство. Това е необходимо, за да бъде минният сектор предвидим и устойчив, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която обсъди неговото състояние с представители на Българската минно-геоложка камара. Разговорът бе един от поредицата подобни с професионалисти от различни сектори в енергетиката, които имат за цел да представят детайлна картина на състоянието и проблемите пред новото ръководство на ведомството, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката и енергетиката.

Представителите на камарата изразиха единодушното си становище за запазването на Единния орган за управление на подземните богатства в министерство.„В продължение на 15 години ние се борихме активно това да се случи и настояваме да остане така", посочи председателят на Управителния съвет на камарата Лъчезар Цоцорков. В отговор министър Петкова заяви, че това съвпада и с нейната визия за развитието на отрасъла. Аргумент за подобно решение е и европейската практика, според която разрешенията, концесиите и контролът върху използването на всички подземни богатства са на едно място. В България промяна в тази посока бе направена през 2010 г., когато управлението на подземните богатства, разпокъсано в четири различни ведомства, бе съсредоточено в рамките на тогавашното Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, пишат още от МИЕ.

Държавата може да разчита на целия експертен потенциал на камарата при формиране и отстояване на политиките в минния сектор, стана ясно още от срещата. „Особено ценя диалога с вас и ще разчитам на доброто ни сътрудничество в интерес на минната индустрия, енергетиката и обществото като цяло", посочи Петкова.

От МИЕ уточниха, че представителите на минния сектор и държавата са се обединили около становището, че е необходимо скорошно приемане на Национална стратегия за устойчиво развитие на минната индустрия в България, която ще даде дългосрочна визия на политиките за подкрепа на бизнеса в този сектор

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай