Петър Чобанов - между финансите и фантастиката

Петър Чобанов - между финансите и фантастиката | StandartNews.com

Новият министър на финансите в правителството Орешарски - Петър Чобанов, не е медийно изявена личност. Познават го като експерт, не застава под прожекторите, не прави ефектни изложения. Чобанов е по-скоро човек на науката, аналитик, отколкото на непремислените и непремерените действия. Авантюризмът му е чужд, както и импулсивните реакции, казват негови познати. Хората, работили с него, го определят като изключително сериозен и задълбочен в работата си, както и абсолютен професионалист. За пръв път името му нашумява през 2009 г., когато смени Апостол Апостолов на поста председател на Комисията за финансов надзор (КФН). За да прекратят мандата му и да поставят своя човек Стоян Мавродиев, ГЕРБ дори промениха закона. Чобанов остана начело на надзора около година и през това време институцията не влезе в новините със скандали и съмнителни действия. Поначало Петър Чобанов е предпазлив по отношение на медиите, действа на принципа няма смисъл да се говори излишно. Да видим какво ще стане, пък тогава ще правим изявления, като че ли показва неговата сдържаност.

Занимаващите се с финансови анализи обаче са забелязали Чобанов още преди да поеме КФН. През 2005 г. той е назначен за шеф на Агенцията за икономически анализи и прогнози (АИАП), която е по това време в Министерството на финансите, а начело на ведомството е Пламен Орешарски. Дотогава Чобанов е работил в анализаторския отдел на БНБ. АИАП е сериозна макроикономическа анализаторска институция, една от най-старите и авторитетни за годините на прехода. Оглавявали са я личности като Ганчо Ганев, Венцислав Антонов, Мариела Ненова. Чобанов остава на този пост до 2009 г. и екипът му се занимава със синхронизацията на системата на публичните финанси към тази на Европейския съюз. Оттогава е идеята му за създаването на независима от правителството публична институция за икономически анализи, от която определено има голяма необходимост.

Петър Чобанов е роден в Ямбол през 1976 г. Завършва математическа гимназия в родния си град, а след това Университета за национално и световно стопанство (УНСС). "Беше любител на книжките от малък, та до днес", казва за него брат му Димитър Чобанов, който също е икономист и аналитик. "Четеше всичко, но сега набляга предимно на професионална литература, на новостите в икономическата наука", допълва той. Петър Чобанов е голям любител и на научната фантастика. Обича да пътува, имал е възможност да обиколи много места у нас и по света - и служебно, и по своя инициатива. Едно от най-сериозните му хобита е именно пътуването. Играе тенис и футбол заедно с брат си, но напоследък им остава все по-малко време за това. От началото на 2013 г. е доцент в катедра "Финанси" в УНСС. Темата на доктората му е за системният риск при валутен борд и в процеса на присъединяване към еврозоната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай