Пестим 3 милиарда за стари дългове

Договорът за "Белене" е подписан на коляно в пиано бар, ядосва се Борисов

Пестим 3 милиарда за стари дългове | StandartNews.com

София. Българският народ трябва да спести около 3 млрд. лв. тази година, за да платим задължения за "Белене", влаковете "Сименс", водното огледало и еврооблигациите. Това заяви премиерът Бойко Борисов в интервю, проведено в новогодишната нощ и излъчено във вторник сутринта по БНТ.

"Налага се да платим еврооблигациите на Велчев. Догодина по това време трябва да сме заделили още милиард и половина. Така че ако си представим държавата като едно семейство, през 2012-а е нужно да спестим 3 милиарда лева отгоре и да ги платим за стари дългове", обясни Борисов.

Той обеща електронното правителство да влезе в сила до 6-7 месеца. "През 2012 година ще пуснем обекти, за които само сме си мечтали в изминалите десетилетия. Пенсионната реформа, която стартирахме, ще даде резултат през 2015 година и това е една дългосрочна цел, обясни премиерът.

За „Белене" Борисов заяви, че не може един толкова голям и скъп проект да се подписва на коляно, в пиано бар, а трябва да се изпипа от всички страни. Според него падафирането на този договор е "все едно да се ожениш днес и чак догодина да спиш с жена си". Не са били ясни нито цената на "Белене", нито цената на тока, който ще се продава.
 
Представяте ли си, ако нямаше криза, какво строителство щеше да бъде, риторично попита министър-председателят. Той сравни държавата при предишните правителства с автомобил, чиито части са от "Мерцедес" и "Лада".
 
"Всички казват да спра да се оправдавам с предишните, но сега от къде да взема пари? Ние сега вземаме от фискалния резерв, за да платим вересиите на Станишев. Неговото управление е било смешно", заключи премиерът.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай