Пеевски: Ако имам забрана за Турция, значи Местан работи против България

Пеевски: Ако имам забрана за Турция,  значи Местан работи против България | StandartNews.com

"Ако има забрана за влизането ми в Турция, това доказва, че Лютви Местан действа против интересите на България, а ДПС ще остане национално отговорна партия. Това заяви Делян Пеевски, депутатът от ДПС за „Фокус" във връзка с появилите се информации за наложена на него и на почетния председател на партията забрана за влизане в Турция.

„Вече изразих публично позицията си по този въпрос. Ако действително е така, това само доказва по несъмнен начин, че Лютви Местан действа против интересите на България, а ДПС ще остане национално отговорна партия, въпреки опитите да бъде подчинена на чуждо влияние", заяви той. Депутатът заяви, че искрено се забавлява на опорните точки на кръга „Капитал" и на присъдружните им медии, че едва ли не е руски шпионин и контрабандист.

„Фантазията ми не е достатъчна, за да предположа какви още безсмислици ще тиражират тези медии, претендирайки, че са новите морални стожери на обществото. Нека обаче преди да пишат, първо погледнат собствените си действия и да си отговорят на въпроса как служат на българското общество. Може би като получават чужди финансирания?", каза Пеевски. Той коментира и твърдението на френския посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан, че концентрацията на вестници в ръцете на една медийна група е огромен проблем за България, визирайки именно Делян Пеевски.

„Може да се провери, че аз съм съсобственик само в една медийна група – „Нова Българска Медийна Група Холдинг", която издава „Телеграф", „Монитор", „Политика", „Меридиан Мач" и има дялово участие във вестник „Борба". Ако господин посланикът има доказателства, че всички вестници в България са концентрирани на едно място, нека да ги предостави", заяви народният представител.

Ето и цялото интервю:

Фокус: Г-н Пеевски, как ще коментирате евентуалната забрана да влизате на територията на Република Турция, която би трябвало да Ви е наложена според всички публикации, които се изписаха по казуса и в Турция, и в България?


Делян Пеевски: Вече изразих публично позицията си по този въпрос. Ако действително е така, това само доказва по несъмнен начин, че Лютви Местан действа против интересите на България, а ДПС ще остане национално отговорна партия, въпреки опитите да бъде подчинена на чуждо влияние.Искрено се забавлявам обаче на опорните точки на кръга „Капитал" и на присъдружните им медии, че едва ли не съм руски шпионин и контрабандист. Фантазията ми не е достатъчна, за да предположа какви още безсмислици ще тиражират тези медии, претендирайки, че са новите морални стожери на обществото. Нека обаче преди да пишат, първо погледнат собствените си действия и да си отговорят на въпроса как служат на българското общество. Може би като получават чужди финансирания?

Фокус: В този контекст приемате ли за меродавно твърдението на френския посланик г-н Ксавие Лапер дьо Кабан, че концентрацията на вестници в ръцете на една медийна група е огромен проблем за България, очевидно визирайки Вас?


Делян Пеевски: Може да се провери, че аз съм съсобственик само в една медийна група – „Нова Българска Медийна Група Холдинг", която издава „Телеграф", „Монитор", „Политика", „Меридиан Мач" и има дялово участие във вестник „Борба". Ако господин посланикът има доказателства, че всички вестници в България са концентрирани на едно място, нека да ги предостави. Огромен проблем е, че постоянно се хвърлят празни думи в публичното пространство и пред обществото, които после се използват целенасочено именно от медиите, работещи по предварително зададен им дневен ред. Дали тези медии обслужват български интереси, можем да си отговорим сами.


Фокус: Вярно ли е, че НАП проверява Ваши фирми и произхода на средствата за придобиване на участията в „Техномаркет", „Химко", „Юрий Гагарин", „Булгартабак" и на сградата на бТВ, както обяви „Медиапул"?


Делян Пеевски: Не ми е известно да има такава проверка, защото нито аз, нито дружествата, в които имам участие, са уведомявани по надлежния ред. Но е странно, че проверките на НАП вече се официализират чрез „Медиапул". Това ли е новият говорител на данъчните органи? Освен това аз съм проверяван многократно и подобни действия не ме притесняват, защото както личните ми доходи, така и приходите на дружествата, в които имам участие, са напълно прозрачни и доказани. По-интересен обаче е въпросът, кога НАП със същото усърдие ще провери и бизнесите на Иво Прокопиев например.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай