Павлова: Собствениците на апартаменти да дадат съгласие за саниране

Павлова: Собствениците на апартаменти да дадат съгласие за саниране | StandartNews.com

Хасково. Банките, които притежават апартаменти в сгради, собствениците на които желаят да се включат в Националната програма за енергийна ефективност, също трябва да дадат съгласие за включване в проекта. Това са отнася и за ведомствени апартаменти на МВР, на Министерство на отбраната или на друга институция. В тези случаи съгласието трябва да се търси чрез областните управители по места. Това обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на среща с жителите на Хасково, съобщиха от прессцнтъра на МРРБ.

В града част от панелните сгради, които попадат в обхвата на безплатната програма за саниране, са ведомствени. Ако търговски дружества също притежават апартаменти, е необходимо да подадат декларации за обема на други вид държавна помощ, които надвишава 396 000 лева, ще трябва да си покрият мерките за енергийна ефективност, посочи министърът.

При обявяването на обществените поръчки общините ще имат възможност да избират начина на обявяването им. Единият е обществената поръчка да бъде разписана с обособени позиции, като една фирма може да кандидатства само за една позиция. Вторият вариант е за всяка сграда да се обявява самостоятелна поръчка, стана ясно на срещата. По този начин ще се даде възможност на много и по-малки фирми да се включат в процеса по изпълнение на мерките от програмата, обясни министър Павлова.

Когато Сдруженията на собствениците не могат да открият притежател на апартамент, за да вземат съгласието му за участие в проекта, могат да се обърнат за информация и помощ към кметовете. Местните власти имат информация за собствеността на апартаментите. Вече голяма част от кметовете са съгласни да предоставят такава информация.
През новия програмен период по линия на Оперативна програма „Региони в растеж" Хасково има резервиран бюджет от 32 млн. лв., а Димитровград – 21 млн. лв. С този ресурс ще могат да се прилагат мерки по развитие на градската среда, посочи министър Павлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай