Патриотите отново подкрепят кабинета

Патриотите отново подкрепят кабинета | StandartNews.com

Симеонов и Каракачанов обаче дадоха нови 3 месеца срок на правителството за цената на тока

Патриотичният фронт ще продължи да подкрепя кабинета, но даде нови 3 месеца за проблемите с битовата престъпност и цената на тока. Това стана ясно от пространно изявление на съпредседателя на ПФ Валери Симеонов в парламента вчера. В края на май с гневна декларация от Фронта заплашиха управляващото мнозинство, че ще оттеглят подкрепата си към кабинета и поставиха своите условия за оставане в управленския формат. Вчера от Фронта изброиха отново надлежно 7-те точки, по които настояваха за спешни мерки от страна на министрите на премиера Бойко Борисов.

"Приемаме изпълнението за задоволително по точката за разрушаване на незаконните постройки в Гърмен, ясно е, че трябва да бъдат спазени законовите срокове, но приемаме, че е започнала работа по този въпрос", каза Симеонов. И след това отчете свършеното и по защитните съоръжения по границата с Турция отново с оценка "задоволително". Пак "задоволително" според Фронта е направеното по пресичането на незаконната сеч и износа на необработена дървесина. Симеонов посочи, че "задоволително" е решението по промяна с изборните правила. Ако резултатът от референдума е отрицателен за въвеждане на задължително гласуване, то веднага след местните избори ще бъдат внесени законови промени за въвеждане на активна регистрация на изборите. "С ръководствата на парламентарните групи на ГЕРБ и РБ е договорено гласуването в Пленарна зала на ЗИД на НК, съгласно който драстично се завишават наказанията за купуване и продаване на гласове от 3 на 6 години", каза Симеонов.

"Задоволителен" е резултатът и от споразумението за внесения от Фронта законопроект за българите в чужбина, който ще бъде подкрепен при гласуване в пленарна зала от депутатите на ГЕРБ и Реформаторския блок, подчерта Симеонов. По думите му обаче мерките за битовата престъпност "нямат задоволителен ефект". Като "незадоволителна" е отчетено според Фронта отлагането на решението за цената на електроенергията с 1 месец. Симеонов заяви, че от ПФ имат специален закон срещу т.нар. американски централи. От Фронта обявиха, че новият 3-месечен срок към кабинета няма да се използва в предизборната кампания за местните избори. Любопитната подробност е, че периодът изтича точно в разгара на агитацията за кметове и общински съветници, тъй като се знае, че вотът ще е на 25 октомври.

Трябва по-активен диалог в коалицията

Румяна Бъчварова, вицепремиер

Мисля, че от Патриотичния фронт проявиха разбиране за нашите усилия. Не мога да кажа, че има видими резултати, но това, което мога да кажаq е, че работим, за да ги постигнем. Не казвам, че ще е лесно, не казвам, че ще е веднага, но те са наясно с всичко, което искаме да направим. Може да премине в режим на по-активен вътрешнокоалиционен диалог.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай