Патриот засенчи Джоан Роулинг

Зам.-шефът на ВМРО Искрен Веселинов сред новите лица в парламента

Патриот засенчи Джоан Роулинг | StandartNews.com

По идея на войводите край Дунав учат "Русезнание"

Един от новите депутати в парламента засенчи Джоан Роулинг и нейния герой Хари Потър. Русенският избраник Искрен Веселинов влиза в новия парламент от крайдунавския град. Той е сред младите нестандартни надежди на "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО". Юрист, строителен инженер и основна политическа фигура в крайдунавския град. И съпартийците му, и опонентите го признават за принципен общественик. 42-годишният заместник-председател на ВМРО досега бе общински съветник и председател на Центъра за демографска политика - организацията, която първа даде тревожен сигнал за демографската катастрофа в страната. Участието му в парламента е логично продължение на професионалната и политическа кариера на русенеца, казват хората в града на Дунав.

Любопитен факт е, че наскоро лидерът на ВМРО-Русе Искрен Веселинов записа името си в списъка на авторите с първата си книга "Черният гмурец". Според литературни критици творбата е своеобразен отговор на Джоан Роулинг и нейния герой Хари Потър. "Бях провокиран от по-голямата ми дъщеря", казва таткото. В историята на Веселинов детето магьосник е момиченце, а действието се развива в България. В главните роли са типично родни митологични същества - вили и юди, змейове, върколаци, караконджули. "Идеята е да не забравяме символите от нашето минало", казва авторът и признава, че за изграждането на образите най-голяма е била помощта на двете му щерки. 700-те приказни страници са попълвани в продължение на три години. Книгата е на пазара от няколко месеца, а спасението във фентъзи света е в ръцете на героите. Всъщност така е и в реалния живот.

Изборът на Веселинов за депутат е също оценка за водача на русенската листа на патриотите, които в родния му град постигнаха един от най-добрите си изборни резултати в страната. Своя политически избор войводата прави през 90-те години още като студент. "Винаги ме е мотивирала националната кауза и идея", обяснява Веселинов. Стартира политическата си кариера като координатор на ВМРО за Русе, Разград и Силистра, където участва в изграждането на местните структури. Когато завършва първото си висше образование, на ред е и професионалната му кариера. След като защитава магистратура по "Промишлено и гражданско строителство" в УАСГ - София, Веселинов започва работа като строителен инженер, а от 1999 г. до 2009 г. е директор на Областното пътно управление в Русе. "Няколко пъти съм отстраняван от длъжности заради отстояване на обществени каузи", казва зам.-председателят на ВМРО, който съпартийците му определят като "трън в очите на партийния картел в Русе". Междувременно Искрен Веселинов се дипломира като магистър по "Публична администрация" във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", след което завършва и третото си висше образование - "Право" в Русенския университет. От 1999 г. е общински съветник, като в два последователни мандата е избиран за председател на Общинския съвет в крайдунавския град. С неговото име се свързват редица новости в работата на съветниците - започват телевизионните предавания на заседанията на съвета, провежда се първият интернет референдум. В местните училища пък е въведен учебният предмет "Русезнание" по инициатива на войводите. На последните кметски избори през 2011 г. Искрен Веселинов стига до балотаж с настоящия градоначалник на Русе. От няколко години името на новоизбрания депутат се свързва и с Центъра за демографска политика, а проблематиката неговият председател определя за лична мисия и на своите съмишленици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай