Първанов: Правителството е стабилно благодарение на АБВ

Първанов: Правителството е стабилно благодарение на АБВ | StandartNews.com

Не 8 млн. в КТБ, нямам 8 стотинки, каза лидерът на АБВ

София. Правителството е стабилно благодарение на АБВ. Това заяви по бТВ лидерът на АБВ и президент (2002-2012 г.) Георги Първанов. "АБВ е парламентарната група в частност, която дава стабилност на това правителство – за разлика от други групи и партии, които го дестабилизират", отбеляза Първанов. Той посочи, че „ефектът от разбиването на модела „Дянков" ще бъде усетен с новия състав на кабинета, в частност – с управлението на министър Ивайло Калфин.

Запитан защо формацията му подкрепя кабинета, Първанов заяви, че намира разлика в поведението на предишното и сегашното правителство на Бойко Борисов. „Няколко са причините АБВ да участва в управлението. Първо, защото България трябва да има правителство и да не вървим към нови избори, тъй като това би било съкрушително и катастрофално – надявам се, че никой не го оспорва. България има нужда от добро и стабилно управление. В това отношение ние сме близо до идеята на ГЕРБ за стабилно управление", каза той. "Трябва да правим разлика при поведението на ГЕРБ при предишното управление, където имаше тежък натиск, елементи на репресия, а сега има диалог, който даде своя резултат. Много от нашите предложения, да не кажа всички, бяха приети", отбеляза Първанов. „Надявам се със заявките, които той прави сега – като диалог, взаимодействие, коалиционна култура, управленски решения, да оправдае нашето доверие", посочи лидерът на АБВ.

„Ние сме за това всеки кабинет в България да изкара мандата си. Ако се случват добри неща за страната, този кабинет може да изкара мандата, защо не? Но ако вземе грешни решения – например темата за повишение на пенсионната възраст, ние бихме се разколебали в своята подкрепа. Ние не поставяме ултиматуми, не се запъваме за кадрови решения, ние предлагаме политически позиции", заяви Първанов.

Той коментира и актуалната тема по делото срещу Филип Златанов и изгубеното му тефтерче.

„Със сигурност тук е дългата ръка на някого, който е заинтересован да го няма тефтерчето на Златанов. Но не искам да влизам в спекулации кой е „Б.Б." и „Ц.Ц.". Ясно е, че ГЕРБ са най-заинтересовани истината да не излезе наяве. Нека прокуратурата си свърши работата и да проследи „следите" на тефтера", каза Георги Първанов.

На въпрос дали има пари в КТБ, той отговори: „Направих запитване до квесторите, те ми върнаха документ, в който изрично е подчертано – аз никога не съм бил клиент на банката. И това е голяма манипулация – да твърдиш, че един човек има 80 милиона, при положение, че нямам 8 стотинки... Аз не съм богат човек, богат съм на идеи, приятели. И не страдам от това, че не съм богат", заяви Първанов и допълни, че атаката срещу него е била „приятелски огън". „На твърдя, просто подозирам. Не е това от времето на Мишо Миков, от по-преди е", заяви Георги Първанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай