Първанов поиска пет министерски глави

Първанов поиска пет министерски глави | StandartNews.com

АБВ нямало да се коалира с „враждебни" леви парти на местните избори

Пролетен ремонт на правителството и смяната на пет министри – външния Даниел Митов, военния Николай Ненчев, енергийния Теменужка Петкова, образователния проф. Тодор Танев и икономическия Божидар Лукарски. Това поиска преизбраният с 94% от гласовете лидер на АБВ Георги Първанов в реч пред Националната конференция на партията. „Дейността на министрите на външните работи и отбраната не само ерозира влиянието на управляващата коалиция, тя е вредна за България в стратегически план", заяви той.

Според него в енергетиката само безпомощно се инкасират загуба след загуба, което неизбежно води страната към истински срив. „В Министерството на икономиката не се случва нищо, освен кадрови чистки и съответно реализация на съпартийци. В образованието пък се случват странни неща. С толкова пробойни не можем да заявим, че правителството е силно", отбеляза Първанов. Първоначалният процес на конструктивен диалог с ГЕРБ и РБ е отстъпил на високомерие и пренебрежение, което е предизвикало острата реакция на АБВ, включително и оставката на лидера и анонса за разваляне на споразумението. След оставката се наблюдава възобновяване на диалога с десницата главно по отношение на съдебната реформа.

Лидерът на АБВ отсече, че лимитът за управленски и политически компромиси в значителна част е изчерпан. Няма да приема на нас да се гледа като на пето колело", каза още той. По думите му АБВ носи отговорност не по-малко от останалите партии в управлението. Лявата партия трябва да постави няколко ключови въпроса към ГЕРБ – дали ще се осъществи пенсионната реформа, ще се реализира ли планът за действие в енергетиката, ще има ли контрол върху изпълнението на новите държавни заеми. „Не сме създали АБВ, за да обираме трохите от трапезата на властта, не за да се възползваме от облагите, а за да отстояваме идеи и позиции", подчерта председателят.

Той смята, че не трябва абевейците да се заразяват с радикализъм и да „прегорят" в критиките и отрицанието си към властта. Ще бъдем все повече и по-остро критични не за да рушим, а за да преодолеем недъзите на управлението", смята Първанов. Той напомни, че трябва да се направи нов прочит на идеята за патриотичната левица, в противовес на настъпващия краен национализъм.

„Ние няма как да поощряваме по места кандидати на партии, които на национално ниво имат враждебно отношение към АБВ", заяви Георги Първанов, намеквайки за обтегнатите отношения с БСП. Той разкритикува „Позитано" 20, че били готови да приемат широка подкрепа за техните кандидати, но не обещават такава за излъчените от азбукарите претенденти за кметове и общински съветници. Експрезидентът отново се обяви за сформиране на широки леви коалиции на местния вот. „Ако успеем да разтворим ветрилото, шансовете ни за успех са много по-големи. Разпиляването на и без това скромния потенциал на левицата ще доведе не само до скромни резултати на изборите, ще доведе до загуба на стратегическата инициатива", добави той.

Според него издигнатите от БСП леви стандарти за общинска политика за добра основа за водене на коалиционни преговори. Лидерът на АБВ предупреди съпартийците си срещу свръхамбициите по места за предстоящия вот и посочи, че в отделни случаи ще се наложи Изпълнителният съвет пряко да поеме изборния процес. По думите АБВ трябва да се изгради структури и да се превърне във фактор във всяка община в страната, а по-нататък – и във всяко населено място.

АБВ иска план "Юнкер"

Рестартиране на АЕЦ "Белене", изготвяне на български план "Юнкер" и преразглеждане на икономическите санкции срещу Русия. Това са основните точки в партийните документи, гласувани от 903-те делегати. В проекта за декларация се настоява отговорните държавни институции да предприемат действия за връщане на България на картата на големите енергийни проекти и мрежи - възобновяване на строителството на АЕЦ Белене. АБВ предлага също да се създаде целенасочена политика за увеличаване на държавните инвестиции и дела на държавната, общинската и кооперативната собственост. Сред приоритетите е и приемането на 10-годишна програма "Жизнен стандарт 2025" с конкретни и постижими цели в областта на доходите и подобряване качеството на живот на българина.

Партията се обявява и за провеждане на данъчна реформа, която да гарантира социална справедливост и да стимулира предприемчивостта на българина. Абевейци са готови да излязат и със специална програма за развитие на българското село и обезлюдените места. Във връзка с местните избори АБВ се обявява за широк и равнопоставен диалог в лявото и центристко пространство. Без претенции за монополна роля, откъдето и да идват те, без предварителни условия. Партията на бившия президент поиска преразглеждане и отмяна на международните санкции срещу Русия. Според абевейците санкциите са неефективни, несправедливи и контрапродуктивни, а засегнатите български бизнесмени трябва да бъдат компенсирани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай