Първанов: Подслушвали са президенти и еврокомисари

До мен не е стигал доклад за СРС-та, каза бившият президент

Първанов: Подслушвали са президенти и еврокомисари | StandartNews.com

София. При скандала с подслушването са прихващани и телефонтите на „президенти и еврокомисари", твърди бившият държавен глава Георги Първанов. Пред Нова телевизия той обяви, че по времето му като президент в рамките на мандата на правителството на ГЕРБ до него не са стигали доклади за подобна информация.

„Подслушването е било мащабно и това е не просто грубо нарушение на конституцията и законите на страната. От гледна точка на морала това е най-голямата подлост на прехода", каза Първанов. „Народът трябва да накаже Цветанов и компания, защото това е посегателство над правата на човека, каквото не е правено от над 20 години", допълни той.

Според бившия президент, ако бъде възстановена информация за подслушването, е възможно да излезе и неговото име, защото „те са подслушвали непрекъснато, и президента, и еврокмисари". По думите на Първанов „консуматорите на информацията" са били двама, единият от тях е Цветан Цветанов.

„Почти сигурно разпорежданията са правени устно. Смея да предполагам, че почти ежедневно са спускани имената и телефоните. Сутринта се спускат примерно 10 телефона, подслушват се прави се разпечатката, чете се от двамата консуматори на информацията и се унищожава", каза Георги Първанов.

Бившият председател на БСП обяви също, че партията не трябва да се коалира с ГЕРБ след изборите, заради програмни различия. Според него сценарий, в който ГЕРБ печели и БСП от позиция на загубила партия да трябва да прави правителство, не е благоприятен. „Не казвам, че трябва да се отдръпне и да не вземе мандата, но такова управление ще бъде силно уязвимо", каза Първанов. Той обяви и че подкрепя предложението на Сергей Станишев за премиер – Пламен Орешарски, но според него той е трябвало да бъде номинират от по-широк форум, а не еднолично.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай