Първанов: Основният ни противник е ГЕРБ, Останалите са конкуренти

Първанов: Основният ни противник е ГЕРБ, Останалите са конкуренти | StandartNews.com

Стара Загора. Основният ни опонент на предсрочните парламентарни избори ще бъде ГЕРБ, останалите са конкуренти. Това заяви предишният президент на България и лидер на АБВ Георги Първанов пред старозагорските журналисти.

Въпреки това той подложи да унищожителна критика енергийната политика на кабинета „Орешарски", която била тежък провал. Както е известно, водач на листата на БСП и лявата коалиция е бившият икономически и енергиен министър Драгомир Стойнев.

„Българската енергетика се намира в тежка криза и персоналната вина на Стойнев е голяма", категоричен бе Първанов. Според него именно той скрил под рафта разработената от екип, назначен от експремиера Пламен Орешарски енергийна стратегия.

„Нямало национално съгласие за приемането и, а имаше ли съгласие в нацията за подписване на споразумението с Уестингхауз за изграждането на 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй, един спорен проект с реактор, който не е работил никъде и деформира като цяло развитието на българската енергетика", нападна с въпрос водачът на левицата президентът.

Стойнев и още двама министри пък били в основата на небивалата антируска политика, която наложило правителството на Орешарски.

От АБВ искрено се надявали предизборната кампания да бъде сблъсък на идеи, но по-вероятно било тя да се превърне в откровена размяна на компромати. Най-големите страхове на Първанов са свързани с нов триумф на технологията за купуване на гласове – от откровената покупко-продажба, до административния натиск и корпоративния вот.

„Няма предатели, няма врагове, ние също сме хора, които държат на лявата идея", заяви пък водачът на листата на АБВ и партньори в Старозагорския избирателен район проф. Иван Станков. Ректорът на Тракийския университет бе номиниран за депутат и от БСП, но изненадващо напусна и партията, и лявата листа няколко дни след това.

„Разбрах, че в БСП няма да се води дебат по многото проблеми в държавата", поясни избора си проф. Станков. Стана ясно, че той щял да участва активно в разработката на стратегия на АБВ за възраждане на българското село.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай