Първанов обиден на свои и чужди

Първанов обиден на свои и чужди | StandartNews.com

Пак ще се бори за лидер, заплаши коалицията

Лидерът на АБВ Георги Първанов се обиди на свои и чужди. Той потвърди оставката си пред Националния съвет на партията и обяви, че тя е приета. Заяви, че няма контакти с премиера Бойко Борисов. И подчерта личното си мнение, че АБВ може да преосмисли по-нататъшната си подкрепа за управлението.

Първанов хвърли оставка, след като парламентарната му група пренебрегна позицията му и подкрепи ратификацията на нов дълг за 8 млрд. евро. На 25 април ще се проведе общо събрание на партията, на което ще бъде избран нов лидер чрез пряк вот от всички членове. От днес структурите започват да дават предложения за шеф. "Ако бъда номиниран, ще участвам в надпреварата", обяви лидерът в оставка. Очакванията в АБВ са, че той ще бъде преизбран.

След избора на председател АБВ ще има конференция, на която ще даде оценка на управлението за подготовката за местните избори. Основен акцент на пресконференцията след продължилото над 3 часа заседание на Националния съвет бе остра позиция, изготвена от АБВ срещу ръководството на ГЕРБ. По думите на Първанов комуникацията между мандатоносителя и останалите партии, подкрепящи кабинета, липсва. И като припомни последните решения на ГЕРБ, сред които ратификацията на дълга и промените в сектор "Сигурност", обяви личната си оценка, че програмното споразумение е "замразено", докато ГЕРБ не покажат доказателства за обратното. Въпреки това в АБВ са категорични, че партията няма да излиза от управлението, защото това би означавало да бламира вицепремиера Ивайло Калфин и провежданата от него пенсионна реформа. А това би подкопало позициите на АБВ за местните избори.

Първанов се изказа позитивно за досегашния МВР шеф Веселин Вучков, както и за Румяна Бъчварова, но остро разкритикува начина, по който се лансират персоналните промени. "Премиерът Бойко Борисов влезе в своите ботуши от първия мандат. Той се държи авторитарно и решава проблемите еднолично", каза лидерът в оставка.

Споразумението с ГЕРБ се обезсмисля

Георги Първанов

Подчертава се негативна тенденция в отношенията между партиите в коалицията, което ни дава основания да направим извода, че по този начин се обезценява и може да се обезсмисли партньорското споразумение между АБВ и ГЕРБ. Аз лично смятам това споразумение за замразено до получаване на доказателства за наличие на политическа воля от ГЕРБ да работят за партньорски отношения и формиране на политики. Последният случай в това отношение са решенията, които Борисов предлага в сферата сигурност. Бъчварова израсна политически, но извън персоналната страна на въпроса, начинът, по който премиерът прави нещата, е неприемлив. Той отново влиза в ботушите си от първия мандат - държи се авторитарно, решава проблемите еднолично и хаотично. Позицията на АБВ за дълга доведе до това министърът на финансите да поеме ангажимент той да се редуцира с 2 млрд. лева. Понеже някои от нас имат съмнение, че ще се реализира ангажиментът му, възлагаме на парламентарната група на АБВ и на вицепремиера Калфин да поемат функциите на своеобразен гарант за изпълнението на този ангажимент. Аз също не вярвам на г-н Горанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай