Първанов: Най-добрият вариант за България е голямата коалиция

Първанов: Най-добрият вариант за България е голямата коалиция | StandartNews.com

София. "Най-добрият вариант за България е голямата коалиция". Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов след края на консултациите с ГЕРБ.

Бившият президент изтъкна, че е удовлетворен от разговора. "Не бях предвиден в състава на нашата делегация, но се включих, защото държах да влезе разговорът в дълбочина, да обсъждаме и принципите, основните идеи и механизмите за тяхната реализация", добави Първанов.

Не се отказваме от стратегическите си ангажименти за промяна на държавното устройство и реформа на политическия модел, но не е сега моментът, когато има много тежки предизвикателства, да поставяме в центъра този кръг от въпроси, продължи председателят на АБВ.

„Държавата трябва да има засилена, активна роля в икономиката, в социалната сфера – не администрираща, а регулираща активна роля", добави Първанов.

„Смятаме, че актуализация на бюджета очевидно ще се наложи, но при липса на конкретен анализ стоим на позицията, че актуализацията трябва да бъде в рамките на 3-процентния бюджетен дефицит, както са европейските изисквания. Обсъждахме въпроси, свързани с КТБ – там бързо трябва да се решат въпросите на вложителите, да се предприемат съответните мерки за оздравяването на банката", посочи още той.

„Един от големите въпроси, по които дебатирахме, е развитието на българската енергетика. Моят внимателен прочит на това, което ГЕРБ предлага, е че отсъства хоризонт за развитието на нашата ядрена енергетика – удължаване на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй" и оттам-нататък стои мораториумът, който би спрял всеки инвеститорски интерес. Няма отношение към проблема с „Уестингхаус", а смятаме, че там трябва да има анализ и оценка. Трябва да има яснота в парламента за това какво следва след удължения цикъл на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй", каза още представителят на АБВ.

Новото правителство трябва да продължи проекта „Южен поток" в съответствие с европейското законодателство", каза още Първанов и бе категоричен, че цената на тока не трябва да се увеличава.

Трудно бихме могли да подкрепим дясно-центристко правителство, каза Първанов. „Оставаме с впечатлението за немалко и трудно преодолими различия. Оттук-нататък никой от нас не може да каже, преди да анализираме, дали вървим към по-нататъшно сближаване, или късаме дотук", заяви Първанов. АБВ ще играе ролята на социален коректив, добави още той.

„В диалога част от нещата се изясниха. Смятаме, че при евентуалното увеличение на възрастта за пенсиониране, трябва да се отчита продължителността наживота на българите, която сега е по-малка, за разлика от другите европейци. За съжаление, наши сънародници не достигат първа пенсия", каза Първанов. Той уточни, че с ГЕРБ имат различия по отношение на данъците.

"По-различно е и нашето виждане относно ранното пенсиониране. Аз го казах и като Върховен главнокомандващ - съзнавайки големите проблеми, пред които са изправени служителите на МВР и тези от Българската армия, отдалечени от семействата, лишени от възможност да планират своя живот, добре би било да се намерят компенсаторни механизми, дали ще остане този или ще се потърси нов. Това е въпрос на допълнителни разисквания и решения", каза Първанов.

 

Припомняме, че преди това Румяна Бъчварова от ГЕРБ изтъкна, че преговорите между АБВ и ГЕРБ ще продължат "на експертно ниво" от новата седмица. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай