Първанов: На България й трябват лидери

Най-доброто за времето на прехода е присъединяването ни към ЕС

Първанов: На България й трябват лидери | StandartNews.com

София. Георги Първанов, президент в периода 2002 - 2012 година, обяви, че дългосрочен план за България най-важно е да има лидери.

„Стратегическата мисъл и политика изисква лидерство, лидерство, каквото днес не виждам. Ние виждаме целеполагане в рамките на 100 дни. Прочетох един документ, не лош документ – „100 мерки за 100 дни". 100 мерки, а къде е политиката, къде е визията, къде е стратегията? Не лоши мерки, но къде е това, което обвързва? Кога ще дигнем хоризонтът отвъд 100 дни, отвъд 4-те години на мандата?". Това заяви Първанов в словото си при откриването на инициирана от него дискусия „Български дебати: За националния успех".

Той оцени критично и инициативите напоследък на президента Росен Плевнелиев. "Ако ние смятаме, че до 2020 г. ще имаме пет правителства, къде отиваме? На мен ми се струва, че 2020 е къс период. Трябва да погледнем доста по-далеч напред – до 2030, 2050 г.", отбеляза Първанов.

"Искам да възразя срещу опита да се постави под негативен знаменател всичко от времето на прехода", заяви президентът и подчерта, че договорът за присъединяване на България към Европейския съюз е най-доброто нещо, което страната ни е постигала в отношенията с Европа, "защото обикновено някой друг е решавал съдбата ни, без дори да ни покани на масата на преговорите".

„Когато чертаехме стратегията на България заедно с г-н Калфин, проф. Борисов, много хора от академичните среди, местната власт, ние записахме, че можем да си поставим цел към 2020 година да стигнем средното ниво на страните-членки на ЕС. Дали трябва да коригираме тази цел, в каква посока?", коментира Първанов и подчерта, че темата за целеполагането е много ключова.

Загниването на сегашните политически партии идва от кризата на идентификацията, смята Първанов. Според него е необходимо да се помогне за оздравяване на партиите и коалициите. „Загниването на сегашните български партии е в основата на проблемите на управлението и политиките. Загниването идва от кризата на идентификацията", заяви той. Според него в акцент в протестите е идеята за промяна и за написване на нов Изборен кодекс. „Ние сме готови да дадем домакинството си на един такъв дебат. Аз организирах дискусия за реформата на политическия модел и там идеите за промените на изборното законодателство бяха обсъдени. Трябва да се обсъдят промени в Закона за политическите партии – начин за финансиране на партиите, строг контрол, прозрачност. Много по-ефективен контрол върху средствата за партиите – въпрос, който трябва да бъде решен. Отделно ще правим дебат по темата за състоянието на партиите", заяви Първанов.
Според него безусловно трябва да се засили пряката демокрация вътре в самите политически партии.

Георги Първанов попита дали все още стои въпроса за преучредяване на държавата. „Възможно ли е това? Би ли било резултатно едно Велико Народно събрание? Моят отговор е по-скоро „не". Аз съм скептик. Смятам, че нашата Конституция не е изчерпана. Има неща, които трябва да се коригират. Аз самият съм предлагал корекции за правомощията на президента. Но ако някой е за президентска република, моля нека да дебатираме. Ако някой е за долна и горна камера, нека дебатираме. Искам силен, експертен дебат. Аз ще работя за това. В Конституцията трябва да залегнат нови постановки – например в какви случаи задължително се свиква референдум. Нека Конституцията да реши какво се случва със съдбата на подписката", обяви Георги Първанов.

На инициираната от Първанов дискусия участват министри от кабинета на Сергей Станишев в периода 2005 – 2009 - Асен Гагаузов, Евгений Желев, Румен Петков. Присъстват и депутатите от Коалиция за България Кирил Добрев и Таско Ерменков, евродепутатът Ивайло Калфин, кметът на Перник Росица Янакиева, Татяна Дончева. На дискусията са още проф. Николай Овчаров, ген. Румен Миланов, Светлана Шаренкова от Форум „България – Русия", естрадният певец Бисер Киров и др.

Покана да направят нова партия получи Георги Първанов от Татяна Дончева вчера. Офертата му бе отправена по време на първата сбирка от новия проект на бившия държавен глава. Тя мина по наслов "Български дебати: за нов национален успех!". На форума в зала 6 на НДК Георги Първанов обяви, че ще прави мрежа от дискусионни клубове, която ще обхване цялата страна. Според Дончева обаче това не е достатъчно.

"Идеята е добра, но ще стоим като футболните отбори, които падат в предварителния кръг с 6:0", каза тя. "Решението изисква нови политически субекти. Нашият живот и без това изтича, да поемем един риск и да направим нова партия като "Лудогорец" в българското футболно първенство", предложи юристката на президента.

"Раждането на новите политически субекти до момента също не се доказва като успешно, а много ми се иска това да се случи", коментира в отговор Първанов.

"За съжаление не виждам някой, който да е успял на този терен. Дано да има опровержение в най-скоро време", допълни той. Първанов коментира и 100-те дни на кабинета "Орешарски". "Къде е политиката, къде е визията, къде е стратегията?", попита бившият президент. Той настоя за определянето на 3-4 приоритета за национално съгласие и дългосрочна стратегия за България поне до 2050 г.

"Може би е прав, че не сме направили дългосрочна програма и визия, макар че имаме какво да кажем", заяви в отговор премиерът Пламен Орешарски."Например в рамките на този мандат не може да искаме да направим нова индустриална политика, защото тя не се прави за 4 години, а за толкова може да бъде започната", допълни той.

В дискусията, организирана от Първанов, се включиха бившите червени министри Асен Гагаузов, Румен Петков и Евгений Желев. Там бяха още ексшефът на НСО Румен Миланов и евродепутатът Ивайло Калфин. От сегашните соцдепутати в залата се забелязаха само Страхил Ангелов, Кирил Добрев, Георги Кадиев и Таско Ерменков. "Тук съм заради успешните 2 мандата на Първанов", каза проф. Николай Овчаров, който също присъстваше на сбирката. Българският Индиана Джоунс обаче направи забележка участниците да не се обръщат един към друг с "другарки или другари".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай