Първанов: Кабинетът има шанс да изкара мандата си

Първанов: Кабинетът има шанс да изкара мандата си | StandartNews.com

София. "Този кабинет има шанс да изкара мандата си", заяви Георги Първанов (президент 2002-2012 г.) в предаването на Карбовски по ТВ7.

"Въпросът е в това да трупа доверие и да прокара непопулярни мерки", обясни той.

По думите на Първанов това било едно относително работещо правителство и това не можело да му се отрече.

"Ситуацията е патова. Трябва да се направят разговори за завръщането на ГЕРБ в парламента. Но в името на възстановяването на парламентаризма. И смятам, че управляващият трябва да има инициатива", категоричен беше още президнетът.

На въпрос за недоволството на улицата, бившият лидер на БСП заяви, че го следи, но неговите послания звучали като през 1990 година.

"Това е един протест, който трябва да бъде оценен в неговата многопластовост, защото той тръгна по един начин – много спонтанно, много емоционално, много чисто граждански дори. Сега се политизира", заяви още Първанов. И прогнозира, че някой иска да измести протеста към подкрепа на един нов десен проект. Първанов заяви, че изходър според него бил в диалога с протестиращите, които трябвало да представят своите искания.

Той защити и позицията на външния ни министър Кристян Вигенин за забележките на посланици на европейски държави.
"Аз съм възмутен от това, което слушам от думите на посланиците. По времето на царя никой не смееше да си позволи подобна намеса. Едно менторско, назидателно отношение, което не е съюзническо. Прав беше Вигенин да каже, че когато имат забележки, те могат да сезират европоейските институции", обясни президентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай