Първанов: Има сближаване между РБ и ДПС и не казвам, че това е лошо

Първанов: Има сближаване между РБ и ДПС и не казвам, че това е лошо | StandartNews.com

Лидерът на АБВ Георги Първанов заяви в ефира на бТВ, че "Радан Кънев трябва да целува ръка на ДПС, защото те предложиха вариант на съдебна реформа, който да мине." Първанов коментира и думите на лидера на ДСБ - "Трябва да сме готови за нови избори, ако мнозинството ГЕРБ-ДПС-АБВ се запази", така: "Г-н Кънев е един шегаджия."

"По-скоро има сближаване между РБ и ДПС и не казвам, че това е лошо", каза още лидерът на АБВ.

Според него партията на Лютви Местан отново се е превърнала в гарант за сигурност. По думите му изминалият политически сезон е бил по-скоро стабилен, отколкото успешен и се върви към стабилизация.

"Един от неуспехите на изминалия сезон е предложената съдебна реформа," каза Първанов и добави, че предложените от РБ мерки не оставят впечатление за значима реформа в съдебната власт. Относно предложеното явно гласуване във ВСС, той даде за пример практиките в Европа и света, където по думите му при кадрови въпроси винаги се гласува тайно. "Тайното гласуване е демократично, защо на избори гласуваме тайно", коментира още той. Според него дори кабинетът трябва да бъде избиран тайно.

Първанов изказа одобрение за избора на Мая Манолова за омбудсман, но уточни, че и Константин Пенчев е бил силна кандидатура. "Въпреки острите ни отношения с Манолова, тя пасва добре на тази позиция. Нападките са елемент от демократичния процес", каза още лидерът на АБВ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай