Партиите постигнаха принципно съгласие за актуализацията на НЗОК (ОБЗОР)

Партиите постигнаха принципно съгласие за актуализацията на НЗОК (ОБЗОР) | StandartNews.com

Ако не се подкрепи този бюджет, ситуацията в държавата ще бъде драматична, предупреди Плевнелиев

София. Принципно съгласие за актуализацията на бюджета на НЗОК постигнаха парламентарно представените партии и представители на Реформторски блок и "България без цензура", които присъстваха на консултации при президента Росен Плевнелиев днес. Разговорите бяха предавани пряко по БНТ.

Най-вероятно в понеделник ГЕРБ ще подкрепи актуализацията на НЗОК, стана ясно от Бойко Борисов по време на разговорите.

Ние сме за актуализацията на двата бюджета – на НЗОК и на държавния бюджет, обяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

Може да се извърши актуализация на бюджета на НЗОК, без да се прави актуализация на държавния бюджет чрез законов акт, каза от своя страна народният представител от Коалиция за България Янаки Стоилов.

Плевнелиев с апел за гласуване на актуализацията

Апелирам на днешните дебати да вземем отговорно решение, да подкрепим актуализацията, предложена от правителство за да има повече стабилност, каза в началото на консултациите Росен Плевнелиев.

"Ако не се подкрепи този бюджет, ситуацията в държавата ще бъде драматична." Това заяви президентът на Република България Росен Плевнелиев малко преди края на консултациите с парламентарно представените политически сили в 42-то Народно събрание и партиите с представители в Европейския парламент.

„Знаете ли, че държавата има падеж на дълг от 2 млрд. лева. Според мен, резервът е 3 млрд. Дайте решение, защото в момента не чувам хоризонт. До понеделник да преосмислите позициите", призова той.

"Искам още веднъж, за последен път, да апелирам – не 10, 15 или 20, всички депутати, съберете се за последно. Моля, обърнете се към всички проблеми, които имаме да решаваме", каза Плевнелиев в своето официално изявление след консултациите.

„Много е възможно следващото Народно събрание, да не може да се направи бързо и лесно. Възможно е да стигнем до края на ноември, декември, не си го пожелавам. Не давате решение и за дълга, и за строителите, и за еврофондовете. Не давате решение как да се придвижим по един спокоен начин в следващите месеци. Не давате решение по казуса с една системна банка, защо не и с втора, която към края на ноември ще трябва да връща сериозна сума", продължи държавният глава.

„Ако не се обърнем към финансовия проблем, вие планирате нестабилност, за която аз след време ще посоча отговорните. Всички имаме срок до понеделник. Моля ви, дайте решение по проблемите, по които тази държава ще трябва да решава до края на годината. Пожелавам ви успешна кампания", допълни Плевнелиев.

Чух обвинения - нека коментирам по тях. Президентската институция не участва в предизборна кампания, но взима страната на пациентите, болниците, на строителите, на общините и страната на възможността да бъдем достоен член на ЕС, коментира още държавният глава и увери, че няма да взима страна на финансовата стабилност в такъв труден за нацията момент.

Борисов: Ще направим компромис

"Мога да направя компромиси за болните хора и лекарските организации. Колкото ви трябват – 10-15 или 20 човека, ще ги пратя в понеделник и тези хора да се знае, че ги пращам само заради болните хора", обърна се Бойко Борисов към председателя на парламента и на БСП Михаил Миков по време на консултациите при президента. Коментарът му бе по повод гласуването на актуализацията на бюджета на НЗОК.

"Неудобно ми е, но ДПС се държат най-отговорно. Всички ги обвиняваме във всички грехове, но когато дойде време да се вземат важни решения, те са най-последователни", каза още Борисов, който преди дни бе категоричен, че ГЕРБ няма да подкрепи актуализацията.

Местан: ДПС ще подкрепи и двете актуализации

"Ние сме за актуализацията на двата бюджета – на НЗОК и на държавния бюджет", каза по време на консултациите лидерът на ДПС Лютви Местан. Той предложи на ГЕРБ и БСП поотделно да подкрепят по една от актуализациите и да ги гласуват заедно с ДПС.

"Предлагам днес да се откажем от всякакъв популизъм, защото тази игра кой ще носи отговорността, ако в понеделник нямаме актуализация, на мен ми е последна грижа. Всички сме за актуализация на бюджета на НЗОК, защото ГЕРБ няма да бъдат в залата само по тази точка, а БСП заявяват, че няма да присъстват на актуализацията на държавният. Чудесно! Това означава, че ДПС ще е сама в пленарна зала. Ако съгласието не е възможно всеки да заяви позициите си. Имате насреща си един трети партньор, който със своите 36 гласа ще подкрепи двете актуализации, защото така четем нашата организация. Понеже чух приказки за време разделно тук казваме, че отговорността ще бъде разделена. Ние сме и за двата проекта – актуализация на държавния бюджет, за актуализация на НЗОК, но няма да има промяна в нашето поведение, независимо кой в какви коалиции ще ни прикачи – коалиция „Бостан", „Горчиво", коалиция „КТБ", каза още той.

Миков: БСП смята, че трябва да се актуализира само бюджета на НЗОК

„Не виждаме сериозни основания за ревизия по закона за Държавния бюджет. Ще подкрепим единствено актуализация в бюджета на НЗОК", каза председателят на БСП Михаил Миков по време на консултациите при президента. По думите му дискусията за това трябва да е в парламента.

Президентът явно ще бъде активен участник в предизборната кампания, не ми хареса тона му в залата, коментира Миков пред журналисти след приключване на консултациите за актуализацията на бюджета.

„Той не може да бъде политическа страна, тези цифри и този разговор се провежда в Народното събрание, ние в това няма да участваме", каза още той.

Бареков: ГЕРБ и ДПС да поемат отговорност за актуализацията

ГЕРБ и ДПС да влязат в понеделник в зала, да поемат отговорност и да гласуват актуализацията в бюджета, каза лидерът на "България без цензура" и евродепутат Николай Бареков по време на консултациите.

Нека и президентът сподели дали поема отговорност, да го направят и ДПС и ГЕРБ, призова той.

Кунева: Реформаторски блок е за актуализация, но при определени условия

Реформаторски блок ще подкрепи актуализацията на бюджета, но при условие, че се намалят публичните разходи, каза по време на консултациите лидерът на Движение България на гражданите Меглена Кунева.

Разплащането с фирмите, връщането на ДДС, грижа за най-уязвимите – пациентите, преразглеждане на средствата за общините, са въпросите, на които Реформаторите настояват да се обърне внимание.

Вижте изявлението на президента Росел Плевнелиев след проведените консултации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай