Партиите от Блока и сами на вота

Партиите от Блока и сами на вота | StandartNews.com

Вили Лилков е добър избор за кмет на София, каза Москов

Единната национална регистрация на Реформаторския блок за местните избори е под въпрос. Това стана ясно от думите на здравния министър и зам.-шеф на ДСБ Петър Москов пред "Стандарт". Преди няколко дни от ДБГ призоваха своите партньори да участват като единен субект, както беше на парламентарния и европейския вот. "Ако наберем критичен брой областни и общински центрове, където да се явим заедно, тогава ще го направим. В противен случай РБ ще се яви като единен субект, където са постигнати договорености, а на останалите места като отделни партии", обясни Москов.

Причината за това решение е, че при местните избори има друга специфика. "Това, че на ниво председатели има разбиране, не означава, че на всички места в страната партиите от Блока могат да работят заедно", обясни Москов. Окончателното решение за това как ще се яви Блокът на изборите зависи от резултатите на специална група под ръководството на Найден Зеленогорски, която обикаля общински и областни центрове и проучва нещата. "При всички положения, ако има крепости на БСП и ДПС, където поотделно нито ГЕРБ, нито Блокът, нито ПФ могат да се справят, то тогава още на първи тур би трябвало да има политическото съгласие за съвместно явяване", каза още Москов.

Такива места са Кърджали и Разград. Според него на подобни места коалиционните партньори трябва да се обединят около определена фигура още на първи тур. "Разговорите вече текат с ГЕРБ, дотук имаме абсолютната яснота, че ако на втори тур отидат кандидат на ГЕРБ или на Блока, ще бъдат подкрепени от коалицията", допълни Москов. Целта на реформаторите за местните избори е победа в 40-50 по-малки общини, както и в 5-7 големи областни града. Кандидатите за кметове на реформаторите обаче все още не са определени навсякъде. За София е твърде възможно да се издигне кандидатурата на Вили Лилков. "Той е чудесен професионалист, със сериозен опит и уважение, мисля, че е добър избор за кмет на столицата", категоричен беше Москов. Самият той за пореден път отрече, че ще се кандидатира за този пост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай