Партиите и институциите се обединиха за европарите

Партиите и институциите се обединиха за европарите | StandartNews.com

София. Максималното усвояване на евросредствата ще бъде приоритет за всички политически сили и институции, които ще полагат съвместни усилия за това. Това е една от тезите, около която се обединиха участниците в Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) към президента, който бе свикан днес от държавния глава Росен Плевнелиев.

Министерският съвет ще инициира информационна кампания за приоритетите, сроковете и начините на финансиране в споразумението за партньорство с Европейската комисия, като кабинетът ще отчита всяка година свършеното по него. Ефективно и прозрачно изпълнение на заложените приоритети, последователни усилия и надграждане от страна на всички политически сили е необходимо през следващия програмен период, обединиха се участниците в срещата, като единствено "Атака" подкрепи декларацията с особено мнение. 

Приоритетите при усвояване на европарите ще бъдат в синхрон с приетите през 2012 г. 8 основни приоритета в стратегията "България 2020". Сред тях са енергийна независимост и ефективност, повишаване на трудовата заетост, намаляване на разликите между различните слоеве в обществото, повишаване на квалификацията и образованието, доброто управление, заетостта и социалното включване и иновациите. 

На излизане от КСНС и премиерът Пламен Орешарски, и лидерът на БСП Сергей Станишев заявиха, че са удовлетворени от постигнатия консенсус. Станишев акцентира върху факта, че сегашната стратегия е по-добре приета в Европа, отколкото стратегията през пролетта на миналата година. Той заяви, че в стратегията "Европа 2020" са залегнали 1 млрд. евро за борбата с бедността и за заетостта, 500 млн. евро за образование и наука, както и 200 млн. евро за здравеопазване. 

Депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев също заяви принципното съгласие на политическата ми сила с приетата декларация, но акцентира върху факта, че е по-важно кога ще стартира реалното усвояване на новите еврофондове, както и дали ще бъдат осигурени средства за изграждането на тунела под Шипка, магистрала "Хемус", електронно правителство и електронно правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай