Парламентът се събира за ветото

Протестиращи се събират "на кафе" пред сградата на НС

Парламентът се събира за ветото | StandartNews.com

София. Парламентът се събира тази сутрин, за да обсъди частичното вето на президента върху актуализирания бюджет.

Възобнови се формата на протест "Сутрешно кафе" пред парламента. Пред сградата на Народното събрание се събират протестиращи. На моменти те блокират движението по бул. "Цар Освободител.

Очакванията са ветото да бъде отхвърлено. От ГЕРБ предварително заявиха, че ще подкрепят ветото на президента. Според изказванията на представителите на БСП и ДПС двете партии ще се обявят за отхвърляне на ветото. Общо двете партии имат 120 гласа при необходимост от поне 121 за отхвърляне на ветото. Не се знае как ще гласуват от Атака.

От ГЕРБ призоваха, ако партията на Сидеров иска да изчисти името си пред избирателите, да не влиза в парламента за гласуването. Според лидера й, ако ветото не падне, ще има оставка на правителството и предсрочни избори, което ГЕРБ подкрепя. От ДПС пък направиха анализ, че от Атака няма да допуснат ГЕРБ да се върнат на власт.

От последните изказвания на Волен Сидеров, според ДПС, ставало ясно, че националистите ще гласуват срещу ветото. От Атака засега не дават ясен сигнал как ще постъпят депутатите им. Лидерът им Волен Сидеров казва, че всеки негов депутат ще гласува по съвест.

Очаква се дебатите да протекат при засилени мерки за сигурност. Причината е очакваната блокада на сградата на парламента от протестиращи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай