Парламентът одобри четирима за Антикорупционния орган

Парламентът одобри четирима за Антикорупционния орган | StandartNews.com

Парламентът попълни състава на Антикорупционния орган с един заместник-председател и трима членове. Депутатите избраха Антон Славчев за заместник-председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, и Антоанета Георгиева–Цонкова, Пламен Йоцов и Силвия Къдрева за членове на антикорупционния орган.

Антон Славчев притежава магистърска степен по право от Юридическия факултет на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Завършил е Висшето военно училище "Тодор Каблешков", специалност "Технология и организация на железопътния транспорт" и има придобита квалификационна степен „Бакалавър". Владее английски и руски езици. Славчев изгражда професионалната си кариера в структурите на МВР и ДАНС, където има общо 22 години стаж.

Носител е на редица награди, като повечето от тях са получени по повод разкриването на тежки криминални престъпления, свързани с посегателство срещу здравето и живота на общество известни граждани и други тежки престъпления, свързани с дейността на организирани престъпни групи.

Като директор на дирекция в ДАНС през 2017 г. Славчев ръководи седем успешни реализации, включително такива, свързани с борбата с корупцията. След влизането в сила на новия Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество на 23 януари 2018 г., ръководената от Антон Славчев дирекция, чиято основна функция е противодействие на корупцията, се вля в новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Антоанета Цонкова е завършила право в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Завършила е Педагогически институт „Дичо Петров" - гр. Смолян, специалност "История и география" и има придобита квалификационна степен „Бакалавър". Владее руски и френски езици.

От март 2013 г. до момента тя е член на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество /КОНПИ/, преименувана от 23 януари 2018 г. в Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. С цялостната си дейност Антоанета Цонкова има принос за постигнатите високи резултати на КОНПИ и за повишаване на нейния авторитет. Общият юридически стаж на Антоанета Цонкова е повече от 18 години.

Пламен Йоцов е завършил висше образование във Висшето военно училище за артилерия и противовъздушна отбрана (ВВМАПВО) „Панайот Волов" - гр. Шумен, и притежава магистърска стенен по специалността „Изчислителна техника" с квалификация „инженер по изчислителна техника". Владее руски и английски езици.

Йоцов изгражда професионалната си кариера в структурите на Министерство на вътрешните работи и ДАНС, където има общо 20 години стаж. През 1994 г. започва работа като разузнавач в Националната; служба „Сигурност" - МВР, а по-късно работи последователно като инспектор в същата служба, старши и главен инспектор в Дирекция Национална служба за борба с организираната престъпност - МВР.

Пламен Йоцов е награждаван многократно с благодарности и парични награди, както и с огнестрелно оръжие.Той е преминал специализиран международно обучение в Испания за борба с организираната престъпност, организиран от "Национална полиция" и "Гвардия Цивил" и 10 дневен курс в САЩ за борба с наркотиците, организиран от американската агенция за борба с наркотрафика DEA.

Силвия Къдрева притежава магистърска степен по специалността "Библиотечно-информационни науки" от Софийския университет "Св. Климент Охридски", Философски факултет. Владее писмено и говоримо английски език.

От 2014г. е Директор на Публичния регистър, а след приемането на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Регистърът преминава в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, като тя продължава да ръководи дейността му.

Къдрева ръководи екип от експерти, които създават и прилагат системата на деклариране на имуществото и доходите на лицата, заемащи висши публични длъжности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай