Парламентът обсъжда бюджет 2014 трети пореден ден

Парламентът обсъжда бюджет 2014 трети пореден ден | StandartNews.com

София. Народно събрание продължава работата си с второто четене на бюджета на държавата за 2014. По време на заседанията във вторник и сряда, народните представители започнаха, но не довършиха чл. 1 на бюджета, свързан с приходите и разходите.

Очаква се днес парламентът да започне работа с гласуване на предложението за облагане с 20% производителите на зелена енергия от слънце и вятър.

Не е ясно обаче дали то ще остане в същия вид или ще се въведе диференцирана ставка за различните видове централи, за което намекна председателят на ресорната енергийна комисия Рамадан Аталай.

В параметрите на бюджета е заложен растеж на икономиката от 1,8% и дефицит също 1,8 на сто.

Финансовият план на държавата ще предвиди със законови промени да се въведе необлагаем минимум за гражданите с доход от 340 лева по трудов договор - колкото ще бъде минималната работна заплата от 1 януари догодина. Те ще могат да получат обратно своя данък от 10%, но през следващата, 2015 година.

В бюджета е планирано да бъде намалена с един лев субсидията за политическите партии. Така, за един глас на парламентарни избори те ще получават по 11 лева годишно, вместо по 12, както е сега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай