Парламентът изслушва кандидатите за ВСС без лични въпроси

Депутати и магистрати почетоха годишнината от терористичния акт на 11 септември в САЩ

Парламентът изслушва кандидатите за ВСС без лични въпроси | StandartNews.com

София. Без лични въпроси по регламент започна изслушването на кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота. По предложение на председателя на правната комисия Искра Фидосова, Народното събрание отбеляза годишнината от терористичния акт на 11 септември в САЩ. Изслушването започна точно в 10 часа, като до 13 часа бяха чути концепциите на първите трима кандидати. В пленарната зала са председателят на Върховния административен съд Георги Колев, главният прокурор Борис Велчев, зам. председателят на Върховния касационен съд Гроздан Илиев, министърът на правосъдието Диана Ковачева, членове на ВСС, омбудсманът Константин Пенчев, посланици и дипломати. Всеки от кандидатите отговаря на няколко въпроса, които според правната комисия са оценени като най-съществени:

Какви стъпки, според Вас, трябва да се направят за продължаване на съдебната реформа?
Как ще отстоявате независимостта на съдебната власт?
Какви действия ще предприемете за справяне с натовареността?
Какво бихте предприели за подобряване дисциплинарната практика на ВСС?
Какви мерки ще предложите за повишаване прозрачността на съвета?
Как трябва да се подобри кадровата дейност на ВСС?

Кандидатите са 17, като за квотата ще бъдат избрани 11. Неравномерна натовареност на магистратите и разпределението на делата са сред акцентите в концепцията на Бойко Рашков - първият от кандидатите, който беше изслушан. Кандидатурата му е издигната от Михаил Миков, Красимир Велчев, Димитър Лазаров и Димитър Главчев. Рашков беше категоричен, че трябва да се внимава с темата за съкращаване на съдилищата, защото така хората може да бъдат лишени от нормален достъп до правосъдие. "Делата да се разпределят по-справедливо - по критерий сложност, а не по брой. Не искайте готови рецепти сега. Каквото и да кажа може да е грешка", допълни той.  Създаване на електронни системи за информация между институциите също е важно, каза още Рашков. "Вече няма да има голяма бумащина, когато се прави справка намира ли се едно лице в местата за лишаване от свобода или не", заяви Рашков. Семейни и фамилни внушения не трябва да се правят, каза Рашков, след като по време на изслушването беше припомнено, че съпругата му работи като нотариус, а дъщеря му е съдия. "Това не намалява цената на участието ми или авторитета на съпругата ми като нотариус нито на дъщеря ми като съдя в СРС", посочи той.

Предложението на зам.-председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Димитър Главчев беше дългогодишният прокурор Валентина Драганова. "Ако бъда избрана, цялостната ми работа ще бъде насочена за утвърждаването на ВСС, като последователен и прозрачен орган, осъществяващ контрол на всички магистрати, но гарантиращ справедливо правораздаване", заяви Драганова. Тя отбеляза, че има 29 години стаж в прокуратурата. Във ВСС ще работи за изграждането на  висок професионализъм на магистратит, условия за добър микроклимат в самия ВСС, борба с корупцията и пълна прозпрачност в работата. Драганова също се обяви за  бързо решаване на проблема с натовареността. "Разпределение на делата, където са много тежки делата, по преценка на  ръководителя да се назначи още един помощен орган - магистрат, който да помага, за да се преодолее тази голяма натовареност. Да се гарантира справедливост и независимо правораздаване", посочи Драганова. Тя настоява да се върне районирането на съдилищата в големите градове. "По този начин ще има една конкуренция между съдилищата, което ще е позитивно за работата", беше категорчина Драганова. По думите й необходимо е да се изработи система за разпределение на работата на съдилищата. „Да има конкурси за адекватно попълване на щатните бройки. Да има ясни критерии при самите конкурси. Да няма субективизъм в кадровата политика на новия ВСС”, посочи още Драганова.

Следващият кандидат Васил Петров е предложение на депутата от ДПС Христо Бисеров. Той е дългогодишен адвокат, а в момента е  член на Инспектората на ВСС. Петров също се обяви за пълна прозрачност в работата на кадровия орган и решаване на проблема с натовареността на магистратите. "Решаването на проблема не търпи отлагане. Според мен, изключително остра е нуждата от изработване на система за отчитане на магистрата. Не се спори, че натовареността е елемент от работата на магистрата, засягащ чувствително доверието в съдебната система, ефективността на съдебния процес, достъпа до правосъдието и кариерното развитите. Това е един изключително тежък и сложен въпрос за решаване", отбеляза Петров. По думите му, необходимо е да се създаде единен информационен продукт за случайното разпределение на делата. "Това ще реши проблема с натовареността и като член на ВСС ще работя активно в тази посока", заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай