Парламентът избра Пеевски за шеф на ДАНС

Орешарски ще предложи вътрешния министър за вицепремиер

Парламентът избра Пеевски за шеф на ДАНС | StandartNews.com

София. Парламентът избра депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Кандидатурата му бе предложена в пленарна зала от премиера Пламен Орешарски. Днес в "Държавен вестник" бяха обнародвани поправките в закона за българското ФБР, които променят начина на избор на шеф на агенцията. Досега той се назначаваше с указ от президента по предложение на премиера. От днес се избира от парламента.


Номинацията на Пламен Орешарски дойде изненадващо за депутатите в началото на пленарното заседание. Предложението бе гласувано два пъти. При първия вот Пеевски бе подкрепен от 114 депутати - 78 от общо 84 червени и всичките 36 от ДПС. Против бяха 10 депутати - трима националисти, шестима от ГЕРБ и един от БСП. Един червен се въздържа. Димитър

Главчев от ГЕРБ поиска прегласуване, тъй като депутатите на Бойко Борисов не смогнаха да влязат в залата, която минути преди това в знак на протест напуснаха. При повторния вот Пеевски бе подкрепен от 116 депутати - 80 от БСП и отново 36 от ДПС. Против бяха 87 от общо 97 депутати от ГЕРБ, а 1 червен се въздържа. "Атака" не участва в гласуването.


Разпечатката от гласуването показва, че въздържал се и при двете гласувания е бил Емил Костадинов от БСП. Трима червени изобщо не са участвали във вота, въпреки че бяха в залата - Георги Кадиев, Младен Червеняков и Янаки Стоилов. При първото гласуване червеният глас против е на Минчо Минчев, който обаче се е поправил при прегласуването.

"Трудните ситуации изискват нестандартни решения. Предложението на министър-председателя не е стандартно". Това каза лидерът на коалиция за България Сергей Станишев при дебатите по избор на председател на ДАНС.

„Днес Народното събрание трябва да направи важен избор. Избор, който засяга националната сигурност. Когато беше избран кабинетът на Пламен Орешарски, аз обявих, че ще подкрепя всяко негово предложение, което е разумно за държавата", заяви Станишев.

„Една малка клика, върхушката на ГЕРБ, обладаваше всички сектори в държавата. Това доведе до рязък спад в доверието в държавността", заяви Станишев.

"Държавната агенция по национална сигурност вече ще работи, няма да се говори само, както беше в миналото". Това каза пред журналисти избраният за председател на ДАНС Делян Пеевски.

"Със сигурност, няма да има разчистване на сметки, каза той. Ще работя само за държавата и за нейните граждани. Ще съдите по действията ми", каза той.

"Кандидатурата на Делян Певески надделя с това, че специалистът не е вътре в системата, а търсехме умишлено външен специалист, за да може да се преструктурират някои активности". Това каза пред журналисти министър-председателят Пламен Орешарски. Той посочи, че първите задачи на Пеевски са разписани в програмните приоритети - възстановяване на държавността, в това число и пресичане на контрабандни канали.

Пламен Орешарски обяви още, че ще предложи структурна промяна в правителството - МВР шефът Цветлин Йовчев да е и вицепремиер.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай