Парламентът актуализира Бюджет 2014

Парламентът актуализира Бюджет 2014 | StandartNews.com

София. Депутатите актуализираха държавния бюджет за 2014 година на първо четене.

„За" Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 г., внесен от Министерски съвет, гласуваха 117 народни представители, „против" – 61.

Извънредното заседание на Народното събрание продължи пет часа, в които депутатите спореха по темата.

Веднага след гласуването левицата огласи залата с възгласи "горчиво" по адрес на разбирателството между ДПС и ГЕРБ

Още преди гласуването депутатът от „Коалиция за България" Янаки Стоилов заяви от трибуната, че ако новото мнозинство в парламента приеме днес актуализацията на държавния бюджет, утре БСП внесе промяна в Закона за гарантиране на влоговете в банките.

„Законопроектът предвижда промяна в закона за гарантиране на влоговете на гражданите, която вече ще бъде финансово обезпечена с актуализацията, с тези 2 млрд. лева за попълване на гаранционния фонд", обясни той. Стоилов предлага гражданите, които имат гарантирани влогове в банки, поставени под особен надзор, да могат да получат вложенията си още на третия месец след като БНБ е приложила най-тежката мярка спрямо банките - спиране на дейността им.

Онова, което трябва да направи правителството – и това, и следващото – е да осигури 1,5 милиарда лева повече приходи, каза от своя страна заместник-председателят на ПГ на ДПС и председател на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев при дебатите по актуализацията на държавния бюджет за 2014 г.

„Трябва със строги фискални мерки, със затягане на дисциплината да се осигури 1,2 милиарда повече. Параметрите на изпълнението за първото полугодие са малко по-лоши от миналогодишните", допълни той.

„„Става въпрос за промяна на няколко параметри, които са много точно преценени от правителството. Нито колегите от Коалиция за България, които твърдят, че промените не са нужни, нито колегите от ГЕРБ, които твърдят, че има фискален апокалипсис, са прави", посочи още депутатът.

„Има 45,7 % изпълнение на приходите за полугодието. Миналата година по това време изпълнението на приходите беше 46,6 %. Преизпълнението на приходите спрямо миналата година е 296 милиона лева", допълни Цонев.

Ако предложената актуализация е в резултат на експертните качества на финансовия министър и на премиера, защо те многократно в свои изказвания заявиха, че от експертна гледна точка актуализация не се налага, а се налага по политически въпроси.

Този въпрос зададе от парламентарната трибуна депутатът от "Коалиция за България" Корнелия Нинова по време на дебатите по актуализацията на бюджета,

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай