Папките за Флоров готвени от месеци

Папките за Флоров готвени от месеци | StandartNews.com

София. Разработките, с които бе атакуван шефът на антимафиотите Станимир Флоров, са изнесени отдавна, но са били пазени за изборите. Това твърдят бивши топченгета с добри контакти сред партиите. Започналата проверка на прокуратурата обаче едва ли ще успее да разкрие как папките "Алчния" и "Арабите" с гриф "строго секретно" бяха пуснати до всички медии. Според източници на ГДБОП подозренията падат върху хора от обкръжението на бившия шеф на икономическото направление на НСС Николай Начев.

Най-вероятно проверката на прокуратурата ще потвърди, че огласените разработки са достоверни. В това е убеден и бившият МВР шеф Богомил Бонев. "На практика Флоров се оказва чист и по двете разследвания, но сега се набляга на това, че той е събудил подозрения. Разчита се, че след като атакуваха Цветанов с Бръмбаргейта, ще успят да окалят и най-верния му човек в МВР", коментират бивши ченгета. Според тях основни играчи от опозицията са наясно с готвените компромати, които не са изчерпани. Финалният залп се пазел за последните дни преди вота.

По-старата от двете разработки срещу Флоров е "Арабите". Тя е от лятото на 1999 г. и е заради сигнал, че Флоров и дясната му ръка Пламен Йоцов, който сега е шеф на направление "Наркотици" в ГДБОП, са поддържали контакт с Адел Иса, известен трафикант на амфетамини. Според разработката на НСС двамата антимафиоти често посещавали магазина на палестинеца на бул. "Христо Ботев" 102 и ресторанта "Парадайс" в приземния етаж на "Позитано" 20. Флоров получавал по 20 000 германски марки, за да предупреждава Иса за акции срещу него, гласи версията. Тя обаче не се доказва при разследването.

Името на Адел пък става известно през 1999 г., когато той е свидетел как Златомир Иванов-Баретата заплашва с убийство иранския бизнесмен Мохамед ал Хирш и го принуждава да подпише заповед. С нея той прехвърля на Баретата и хората му четири автомобила, 30 000 долара и златни бижута. През 2002 г. иранецът умира, след като е отровен. Делото срещу Баретата се точи дълго и през 2006 г. съдът установява, че на 6 август същата година Адел е напуснал България.

Следващата разработка срещу Флоров е кръстена "Алчния" и е от есента на 2001 г. Тогава днешният антимафиот ночер 1 е бил прихванат в разговор с човек на известния контрабандист Константин Димитров-Самоковеца. На 25 септември 2001 г. записаният Миро, за когото се предполага, че е Станимир Флоров, е споделил със секретен сътрудник на отдел "Противодействие на стоковата контрабанда", че "дядо Жоро е уволнен". "Дядото" всъщност е Георги Христов, който с още петима колеги антимафиоти от отдела за контрабанда са отстранени по изрично нареждане на тогавашния главен секретар Бойко Борисов. Съмненията са, че играят комбина с мафията. Уведоменият по телефона за чистката по-късно губи статута на секретен сътрудник. И в този случай заключението е, че Флоров не може да бъде обвиняван за връзки с бандитите.

Ген. Богомил Бонев, бивш вътрешен министър (1997-1999 г.)

- Г-н Бонев, автентични ли са според вас класифицираните документи с гриф "Строго секретно", свързани с директора на ГДБОП Станимир Флоров?
- Автентични са. Видях, че в разпечатките за СРС-тата, които са до декември 1999 г., докогато бях вътрешен министър, има резолюция от мен, с моя почерк, с моя подпис. Това е достатъчно доказателство, че са автентични.
- Интересно обаче как е изтекла тази разработка?
- Други хора ще установят как стоят нещата. Но по-важното е, за да няма спекулации, че някой ги е подхвърлил, че някой ги е фалшифицирал - не, истински са, с истинските номера.
Даже не са прикрити номерата, които са секретни.
- От документите става ясно, че и двете разработки срещу Станимир Флоров завършват с мнение за прекратяване. Защо?
- Това се е случило някъде 2009-2010 г. или малко по-рано. Това не мога да кажа, не знам. НСС след това са в нова служба - ДАНС, и тя е правоприемник, разработката преминава при тях и вече те решават да я прекратят. Може би защото не са събрали около подслушваните разговори допълнително доказателства, за да може да мине през съд. Но това са предположения, аз няма начин да го знам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай