Папазов се стяга за кметска битка

Орешарски и мнозинството от министрите сменят властта с университета

Папазов се стяга за кметска битка | StandartNews.com

Капитанът се захваща със земеделски бизнес, изкушен е от местния вот във Варна

Кабинетът "Орешарски" остана в историята и на 6 август ще предаде щафетата на служебното правителство. Премиерът в оставка заяви в интервю за "Стандарт" този понеделник, че няма да се кандидатира за депутат на вота наесен. И преди месец Орешарски заяви, че след оставката ще се върне там, където е бил от 1986 г. насам - в УНСС. Любопитното е, че голяма част от "отбора" му на "Дондуков" 1 също ще смени властта с преподавателската банка в университета.

Министърът в оставка Данаил Папазов се кани да зареже транспортния бранш, коментирал той пред общи познати напоследък. След като сдаде министерския пост, Папазов щял да си отдъхне от напрегнатия политически живот, след което да премине в частния бизнес, обяснявал навсякъде той. След 12 години начело на "Пристанище Варна" ЕАД и 14 месеца министерстване, за учудване на всички обаче, капитан далечно плаване Данаил Папазов не искал дори и да чуе за агентиране, бункероване, стифадорство, спедиция, логистика и прочее транспорти дейности, а щял да се занимава... със земеделие! Като се вземе под внимание добруджанският произход на капитан Папазов, това звучи възможно, но твърде алогично за целия транспортен бранш.

Данаил Папазов има апетити да се включи и в кметската надпревара във Варна догодина, споделиха запознати. Говори се, че той се ползва с подкрепата както на част от морския бизнес в града, така и на две от най-влиятелните партии - БСП и ДПС. Запознати твърдят, че Папазов ще се яви като независим кандидат, а козът му ще са успехите, които постигна начело на Порт Варна. Но анализатори прогнозират, че ще му е трудно да се пребори с настоящия кмет Иван Портних.

Повече от колегите на Данаил Папазов обаче ще сменят политиката с преподаването. С най-много министерски попълнения вероятно ще се сдобие УНСС. Там преподаваха премиерът Пламен Орешарски, вицето му Даниела Бобева и Петър Чобанов, преди да застанат начело на държавата. Финансовият министър в оставка дори продължи да чете лекции, докато кроеше бюджета на държавата.

Колежката му Даниела Бобева пък е спец по парична теория и политика и по банково дело. При студентите ще се върне и земеделският министър проф. Димитър Греков. Преди да седне в "горещия стол", той бе ректор на Аграрния университет в Пловдив. Проф. Анелия Клисарова пък два мандата бе начело на Медицинския университет във Варна. Дали ще се върне към науката, или отново ще влезе в червените листи за вота през октомври, засега специалистката по нуклеарна медицина не коментира. Колежката й, която също е полагала Хипократова клетва - д-р Таня Андреева, вече заяви и пред "Стандарт" (виж интервюто на стр. 15), че ще се отдаде на призванието си - бременните и бебетата. Културният министър Петър Стоянович, който е доктор по философия, пък най-вероятно ще се върне към амплоато си на журналист и анализатор.

Между политиката и науката пък вероятно ще трябва да балансира министърът на спорта проф. Марияна Георгиева. Преди да влезе в екипа на Орешарски, тя работеше в Института за български език на БАН, има и богат преподавателски опит във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Но се очаква проф. Георгиева да намери място в листите на ДПС наесен, защото много от местните структури на движението искат да я видят в парламента.

Бъдещите планове на двамата вицепремиери - Зинаида Златанова и Цветлин Йовчев, засега са енигма. Преди да отиде на "Дондуков" 1, юристката дълго време бе "човекът на Еврокомисията" в България. А при дебатите около оставката на кабинета вчера Златанова бе единственият министър на Орешарски, който получи похвала от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Колегата й Цветлин Йовчев пък бе начело на ДАНС, съветваше премиера Бойко Борисов по въпросите на сигурността, бе и шеф на кабинета на президента Росен Плевнелиев. Сега из кулоарите шушукат, че и той може да избере спокойствието на университетската аудитория, тъй като от 2011 г. е доцент по информационен мениджмънт в УниБИТ. Но запознати с качествата и амбициите на вицепремиера се съмняват, че Йовчев ще се задоволи с преподавателска кариера.

Твърдо в политиката остават двама от правителството на "Орешарски" - военният министър в оставка Ангел Найденов и икономическият Драгомир Стойнев. Те ще се борят за високи постове на "Позитано".

А Стойнев дори е сред фаворитите за лидерската битка в БСП. Заместникът му в икономическото министерство - Бранимир Ботев, който отговаря за важния ресор туризъм, пък ще се върне в частния бизнес. "Ще помагам с каквото мога на бранша и на страната с контактите си в Брюксел", заяви той преди дни на последната си пресконференция преди оставката на кабинета "Орешарски". Много вероятно обаче е Папазов да остане и в екипа на служебния кабинет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай