Пълна проверка на европарите (ОБЗОР)

Пълна проверка на европарите (ОБЗОР) | StandartNews.com

Сега всички ще плащаме сметката заради грешките, каза Златанова

Обществени поръчки по Оперативна програма "Околна среда" от времето на ГЕРБ ще бъдат изпратени на прокуратурата. "Европейската комисия не опъва чадър над никого, независимо от партийната принадлежност, независимо от националността". Това заяви вицепремирът Зинаида Златанова, която отговаря за евросредствата. Изказването й бе по повод проведените обществени поръчки по ОП "Околна среда", където заради открити системни грешки и нарушения при проекти, изпълнени в периода 2010-2013 г., от ноември 2013 г. е спряно изплащането на европейските средства по програмата. За да не спре изпълнението на проектите и средствата да бъдат усвоени, правителството прави плащания със средства от държавния бюджет. "Сметката идва и сега кабинетът на Пламен Орешарски трябва да я плати. Само че ще я платим всички българи, а не правителството", коментира Златанова. И обясни, че се правят одити на всички оперативни програми.

"Това е първият етап, тъй като предстои проверка и на изпълнението", уточни Златанова. Тя добави, че години наред в екоминистерството "проблемите са били замитани". "Това, с което се борим от първия ден на мандата си, е въпросът: Убедени ли сме всички, в това число и опозицията, в честността, прозрачността и коректността на нашите обществени поръчки?!", коментира тя и добави, че заради финансови корекции кметовете се чувстват изоставени, а отговорността е на предишното правителство. Златанова припомни и че през 2011 г. Законът за Обществените поръчки е изменен така, че цялата отговорност за предварителния контрол е прехвърлена на Агенцията по обществените поръчки. Одитът показал, че такъв контрол на бенефициентите почти не е правен.

Към критиките за управлението на ОП "Околна среда" се присъедини и министър Искра Михайлова. По думите й на лице е изключително забавяне в изпълнението на програмата, тя е спряна през втората половина на 2009 г., отменени са и редица проекти. Програмата се развива неравномерно през годините, заяви Михайлова и добави, че са проверени 239 договора за обща стойност 556 милиона лева. По думите на Михайлова, ако е имало разумно управление на тези средства, сега е нямало да има такива финансови корекции.

Тя отговори и на упреците, че се правят корекции само в общини на ГЕРБ. Това обаче е съвсем логично, тъй като по-голямата част от договорите са сключвани именно с общини на бившите управници. Стана ясно, че управляващият орган ще изпрати регистрираните нередности до службата на ОЛАФ в България. Искра Михайлова увери, че част от тях ще бъдат изпратени и на прокуратурата. В 40 общини на ГЕРБ, 8 на ДПС, 6 на БСП, 11 на инициативни комитети, 7 независими и 12 коалиции се проверяват обществените поръчки по оперативна програма "Околна среда", стана ясно още от думите на Михайлова.

Тя допълни още, че корекции за 38 млн. лв. вече са направени от управляващия орган. "За целия програмен период до довършване на договорите очакваме тази сума да достигне максимум 180 млн. лв.", посочи екоминистърът. Тя дори даде пример, свързан с изисквания за конкретна обществена поръчка. Според нея тя е била така написана, че само една фирма у нас да отговаря на условията. "Става дума за пречиствателна станция за отпадни води за над 100 000 еквивалент жители. Колко фирми са участвали в изграждането на такива станции?", попита риторично Михайлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай