Отвод в делото срещу Цветан Цветанов

Отвод в делото срещу Цветан Цветанов | StandartNews.com

София. Съдия Димитрина Ангелова, докладчик по делото срещу Цветан Цветанов, си направи отвод.

Процесът е натоварен с много високи обществени очаквания, каза Ангелова и уточни, че не иска да накърни доверието в съдебната система. 

По-рано днес прокуратурата поиска отвод на Димитрина Ангелова. Мотив за това са публикации в пресата, които показват, че тя има близки отношения с един от защитниците на Цветанов- адвокат Менко Менков.

Искането на Прокуратурата е опит да бъде забавен процесът, алармираха Цветанов и Менков.

„За мен няма никакво съмнение, че прокуратурата се страхува от старта на този процес, и няма никакво съмнение в симбиозата на някои среди в прокуратурата с посочените и цитираните от самата прокуратура издания", каза адвокатът на Цветан Цветанов Менко Менков след отвода.

„Това поставя българската съдебна система в заложник на тези интереси, и дава възможност на прокуратурата да си избира съдия, нещо, което не законът не допуска, тъй като никой не е застрахован, че в следващ момент, в същите тези издания без никаква художествена и културна стойност няма да се появят публикации за които и да е следващ съдия. Каквато и прозира целта на прокуратурата да не се дава ход на делото срещу г-н Цветанов, защото самата тя е убедена в своя крах", обясни още защитникът по делото.

Менков уточни, че в една от въпросните публикации медията е цитирала официална позиция на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, който обяснява, че следи отблизо публикациите във вестниците и този процес.

„Аз недвусмислено заявих, че двамата прокурори, които представляват държавното обвинение, и прокурорът Ангелов, който е поискал отвода, не изпълняват собствената си воля и не работят по вътрешно убеждение, това са внушения на по-висшестоящи", каза още Менков.

„Г-н Сарафов е цитиран в една от тези публикации и очевидно е свързан по някакъв начин с тези публикации, очаквал е да продължат и може да има някакво участие. Аз не мога да кажа кой е участвал, защото не съм част от прокуратурата", допълни още адвокатът на Цветан Цветанов.

"Какво да ви кажа не е приятно, но когато знаеш, че всичко това е един процес, който е с широк обществен отзвук. Но аз знам, че като министър на вътрешните работи съм се стремял винаги да работя в интерес на България, на силна Европа. Затова българската правоохранителна система получи високи оценки точно от нашите евроатлантически партньори", каза Цветан Цветанов преди старта на делото срещу него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай