РБ: Отлагат промените в пенсионната система до март

РБ: Отлагат промените в пенсионната система до март | StandartNews.com

София. Спорната идея за прехвърляне на личните партиди от частните пенсионни фондове в НОИ, което трябваше да бъде гласувано днес в парламента, се отлага с 3 месеца.

"Убедихме колегите от ГЕРБ да отложат промените в пенсионната система с няколко месеца, през които ще се проведе широко обсъждане", написа в профила си във Фейсбук депутатът от Реформаторския блок Борис Станимиров. 

"Очертава се важна победа - ГЕРБ са на път да отложат промените, касаещи частните пенсионни фондове. Разумът започва да надделява, всички мерки за промяна на пенсионната система ще се обсъждат до март месец", потвърди новината и Мартин Димитров от РБ през социалната мрежа.

Реформаторският блок не подкрепя идеята, за която се споразумяха на извънредна среща в неделя следобед управляващите и един от синдикатите. Тяхното предложение беше личните партиди от втория осигурителен стълб да бъдат завеждани в Националния осигурителен институт при започване на работа на всеки гражданин, а в рамките на една година той да има право да избере частен пенсионен фонд, в който да прехвърли осигуряването си. Ако не го направи, средствата да остават в общия фонд, от който единствено се плащат пенсиите на осигурените, родени до 1959 г. включително. 

Вносителите от ГЕРБ и най-вече министърът на финансите Владислав Горанов и председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова защитават предложението с аргумента, че така се дава право на избор на българите къде да се осигуряват за пенсия.

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин вчера изрази неодобрение за начина, по който е взето решението и прибързването с неговото гласуване преди да е било обсъдено в Националния съвет за тристранно сътрудничество с участието на синдикати и работодателски организации. Тази сутрин лидерът на партията АБВ Георги Първанов потвърди, че парламентарната група няма да гласува в подкрепа на мярката. 

Президентът Росен Плевнелиев тази сутрин разпространи становище по темата, с което призовава за отлагане на гласуването на спорното решение. По думите му срокът от три месеца е необходим за извършване на анализи, оценка на въздействието и широко обществено обсъждане на важния въпрос с промяна на осигурителната система. 

Снощи няколкостотин души протестираха срещу мярката пред Министерски съвет. Според тях готвената промяна цели национализиране на натрупаните средства по личните партиди в частните пенсионни фондове и спиране на пенсионната реформа. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай